Presedintele Rusiei Vladimir Putin, aflat intr-o vizita istorica in Israel - prima efectuata vreodata de un lider rus - a avut o intrevedere cu presedintele Mose Katav, inaintea convorbirilor cu primul ministru Ariel Saron.

Atentia acordata de liderii israelieni denota cu prisosinta ca e vorba de o vizita mai putin obisnuita.
In momentul sosirii la resedinta presedintelui israelian, Vladimir Putin a fost intampinat cu toate onorurile militare.

Vorbind in plublic, cei doi sefi de stat au subliniat legaturile care unesc cele doua tari: in primul rand schimburile comerciale, care iau tot mai multa amploare, dar si impartasirea unui punct de vedere comun asupra razboiului impotriva terorismului.
Numai ca imediat au iesit la suprafata si chestiunile contencioase.

Raspunzand intrebarilor ziaristilor, presedintele Putin a aparat intentia tarii sale de a vinde Siriei rachete anti-aeriene. Cum acestea au o raza scurta de actiune, a spus presedintele Putin, nu ar putea atinge teritoriul Israelului.

Dar presedintele Mose Katav nu parea foarte convins.
In plus, Israelul s-a aratat ingrijorat de capacitatea nucleara a Iranului, la a carei consolidare contribuie si Rusia.

Presedintele Putin s-a declarat incredintat ca Iranul intentioneaza sa foloseasca energia nucleara in scopuri pasnice, dar a spus ca e de acord ca este nevoie de noi inspectii.

In privinta relatiei militare dintre cele doua tari, cele doua parti s-au aflat pe un teren comun.
Israelul a ajutat deja la pregatirea fortelor de securitate din Rusia la ceea ce Moscova numeste "operatiunile anti-teroriste din Cecenia". Acum, ambele tari au hotarat sa faca un pas mai departe, convenind sa-si comunice reciproc date obtinute de serviciile de informatii.

La conferinta de presa comuna, Vladimir Putin a subliniat ca cele doua tari vor colabora, dar nu a reluat propunerea privind convocarea, la Moscova, anul acesta, a unei conferinte de presa asupra Orientului Mijlociu.

Oferta sa fusese deja respinsa de Israel si Statele Unite ca fiind "prematura". Vineri, presedintele Putin se va deplasa in teritoriile de pe malul de vest al Iordanului, unde se va intalni cu liderii palestinieni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.