Romania si Bulgaria trebuie sa aplice urgent "reforme indispensabile pentru a se conforma exigentelor comunitare", daca vor sa adere la Uniunea Europena in 2007, a declarat, ieri, la Sofia, Joschka Fischer. "Este in interesul lor", a adaugat, pe acelasi ton imperativ, ministrul de Externe german, aflat intr-o vizita de doua zile in Bulgaria.

Intrebat despre sansele pe care le au bulgarii si romanii de a putea munci in spatiul UE inainte de incheierea moratoriului de sapte ani impus in primul rand de Germania, Fischer a afirmat ca nu va fi renegociat. Cu toate acestea, el crede ca Bundestagul nu va crea probleme la ratificarea Tratatelor de aderare ale celor doua tari.

Presa germana, care a preluat declaratiile lui Fischer, foloseste din nou prilejul pentru a sublinia ca, dintre cele doua state, Romania este cea luata in colimator, amintind despre clauza de salvgardare suplimentara, foarte severa, aplicabila doar in cazul tarii noastre. Si reia, pe acelasi ton, criticile la adresa noastra, legate in principal de intarzierile reformei sistemului judiciar, de coruptie sau de incorecta indeplinire a criteriilor de aderare.

Atacurile la adresa Romaniei, aparute in ultima vreme in mass-media germane, devin pe zi ce trece mai dure, mai nou saptamanalul "Der Spiegel" dand sah direct la presedinte, prin preluarea dosarului "Flota" si a acuzatiilor de coruptie ce planeaza asupra celor implicati. Pe buna dreptate, multi isi pun intrebari asupra cauzelor acestei schimbari de atitudine atat de drastice si a momentului ales.

Bucurestiul, penalizat politic si economic

Dupa o perioada in care Romania aproape ca reusise sa sparga gheata persistenta in relatiile cu Germania, vizitele fostului presedinte Ion Iliescu si ale premierului Nastase in aceasta tara, precum si cea a cancelarului Gerhard Schroeder in Romania, insotite nu numai de declaratii politice amabile, ci si de semnarea unor importante contracte economice bilaterale, creind premisele unei normalizari, situatia s-a deteriorat brusc dupa schimbarea politica de la Bucuresti.

Analistii spatiului german cred ca motivele sunt deopotriva politice si economice. Primele tin, in esenta, de noul demers international promovat de presedintele Basescu si de apropierea sa de Marea Britanie si SUA, sanctionate de altfel de majoritatea statelor mari din vestul continental al Europei. Cele economice, desi se vorbeste mai putin deschis despre ele, ar fi legate de interesele unor cercuri de afaceri germane in Romania si de modul in care noua putere intelege sa le respecte.

Din aceasta perspectiva, nu e dificil de urmarit istoricul escaladarii "conflictului", pe masura ce se apropie, de pilda, termenul ultimatului dat de ministrul Administratiei si Internelor concernului EADS. Vasile Blaga a amenintat ca, in cazul in care concernul franco-german nu-si revizuieste planul de actiune privind securizarea frontierelor, contractul, de peste 400 milioane de euro, incheiat anul trecut cu Guvernul roman, va fi reziliat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.