Guvernul sud-coreean a reactionat cu indignare luni la decizia Ministerului japonez al Educatiei de a instrui profesorii din licee sa includa in programa revendicarea Japoniei asupra insulelor Takeshima, numite Dokdo de catre sud-coreeni, situate la jumatatea distantei dintre cele doua tari, informeaza NewsIn.

Cele circa 30 de insule, cu o suprafata torala de 18,7 hectare, sunt ocupate de Coreea de Sud, care are acolo un mic detasament al politiei maritime si spune ca acest teritoriu ii apartine de secole.

In urma acestui nou episod de conflict, "am primit plangeri din partea populatiei in legatura cu promovarea prezervativelor japoneze si am luat imediat masuri", a explicat Kim Jeong-Hwan, purtatorul de cuvant al serviciilor de metrou din Seul. Circa 200 de panouri publicitare, care promovau prezervativele japoneze Okamoto, au fost retrase, la cinci zile de la instalare, in conditiile in care ar fi trebuit sa ramana o luna.

"Daca acest conflict teritorial nu s-ar fi declansat din nou, nu am fi primit nicio plangere", a adaugat sursa.

Marti, ambasadorul sud-coreean la Tokyo a protestat oficial, dupa revendicarea Japoniei. Seulul a decis sa-si recheme ambasadorul, pentru a-si exprima astfel nemultumirea.

Miercuri, mai multi sud-coreeni au aruncat cu oua si rosii in ambasada nipona din Seul.