Forta NATO din Afganistan a anuntat miercuri ca a abandonat avanpostul din estul tarii, vizat duminica de un asalt al rebelilor, soldat cu moartea a noua militari americani, relateaza NewsIn.

"Ne-am abandonat avanpostul din localitatea Wanat", provincia Kunar, a spus purtatorul de cuvant al NATO, Mark Laity. "Acest gen de avanpost este in general temporar. Ne instalam pentru a indeplini o misiune, apoi, la momentul potrivit, plecam", a explicat el.

"Vom continua sa mentinem o prezenta puternica in regiune, mai ales prin patrulari", a adaugat sursa.
Talibanii sustin insa ca au controlul in district. Mujahedinii emiratului isalamic al Afganistanului au atacat Wanat si au preluat controlul asupra intregului district.

Duminica, noua militari americani au fost ucisi si alti 15 raniti in luptele din zona avanpostului. A fost ca mai sangeroasa zi a acestui an pentru fortele internationale. "Rebelii au deschis focul impotriva avanpostului folosind arme usoare, mitraliere, lansatoare de rachete si mortiere, servindu-se de locuinte, magazine si o moschee din orasul Wanat drept acoperire", a explicat ISAF.

Avanpostul era ocupat de fortele de securitate de mai putin de cinci zile, iar mutarea lor a fost calificata de ISAF drept "repozitionare din motive logistice si operationale".

Circa 133 militari straini au murit in Afganistran de la inceputul anului. Talibanii au lansat o insurgenta sangeroasa de cand au fost alungati de la putere, la sfarsitul lui 2001. In ultimii doi ani situatia s-a agravat, in pofida prezentei a 70.000 de militari straini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.