Regiunea cunoscuta sub numele de Valea Trandafirilor, din centrul Bulgariei, fost loc de productie al Kalasnikovului sovietic, este acum prospera datorita recoltelor bogate de trandafiri, ale caror arome indulcesc parfumuri ca Dior si Channel, relateaza Reuters

Datorita banilor veniti din Uniunea Europeana si a dezvoltarii industriei produselor cosmetice organice pe baza de ulei de trandafiri, linistita vale din centrul Bulgariei a inflorit in ultimii ani, relateaza NewsIn.

Asigurand traiul unei regiuni sarace, renumita de zeci de ani pentru productia de pusti AK-47, Kalasnikovul sovietic, regiunea cunoscuta sub numele de Valea Trandafirilor este acum o sursa pentru capsulele comestibile cu esenta de tradafiri, populare in Japonia, si pentru aromele suave ale cremelor terapeutice vandute in Europa.

Aceasta regiune ofera Bulgariei ocazia de a-si arata partea frumoasa, avand potantial de a atrage turisti indragostiti de natura, chiar daca tara se lupta cu combaterea coruptiei si a crimei organizate, scrie Reuters.

Cu aproape doua tone de productie anuala, Bulgaria este cel mai mare producator de ulei de trandafiri din lume, dupa Turcia.

De indata ce razele soarelui strapung negura ce invaluie muntii bulgari Stara Planina, sute de tarani roiesc prin campurile pline de tufe de trandafiri pentru a culege bobocii proaspeti, inca umezi de roua diminetii. Goana taranilor pentru a culege bobocii rozalii si umezi, din care se produce uleiul, devine insa din ce in ce mai alerta intrucat, dupa cum spun chiar ei, schimbarile climatice transforma valea intr-un loc tot mai uscat si mai cald.

"Trandafirilor le plac noptile reci, roua de dimineata si zilele calde de primavara", sustine Nedko Nedkov, directorului unui institut de cercetare asupra trandafirilor si uleiului de trandafiri din Kazanlak. "Aceste conditii climatice stimuleaza trandafirii si acestia reactioneaza prin producerea uleiului. Cu cat stimulii indusi sunt mai puternici, cu atat mai bine. Dar acum, nu mai e suficienta roua dimineata, uneori nu se lasa roua deloc. Petalele trandafirilor devin prea subtiri", explica specialistul, citat de NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.