Procurori din Turcia au introdus o actiune impotiva a 86 de persoane acuzate de o presupusa pregatire a unei lovituri de stat.

Printre cei acuzati de a planui rasturnarea guvernului se numara generali in rezerva, jurnalisti si intelectuali.
Suspectii au fost retinuti in cadrul anchetei privind o grupare ultra-nationalista, ancheta declansata cu un an in urma, dupa descoperirea unei ascunzatori cu arme.

Critici ai guvernului au ridicat intrebarea daca operatiunea nu efolosita ca o contra-masura impotriva adversarilor politici care acuza guvernul ca ameninta statutul laic al Turciei.

In urma anchetei, 36 dintre suspecti au fost pusi sub acuzare pentru a fi infiintat o organizatie avand ca scop rasturnarea guvernului, iar alti 50 pentru a-i fi ajutat.

Luna aceasta investigatia a dus la arestarea a doi generali in rezerva. Multi cred ca operatiunea face parte din lupta pentru putere care se desfasoara intre guvern si sistemul consacrat drept aparator al statutului laic al Turciei, si care include armata.

In momentul de fata sunt in desfasurare doua dosare, care au creat o grava criza politica in Turcia.
Intr-un dosar lansat recent impotriva partidului de guvernamant al Dreptatii si Dezvoltarii, procurorii cer interzicerea acestui partid pentru subminarea statutului laic al tarii, si totodata supsendarea din viata politica pe o perioada de cinci ani a 70 de poiticieni, intre care actualul prim ministru si actualul presedinte al tarii.

Curtea Constitutionala ar urma sa se pronunte in decurs de cateva saptamani in acest dosar.

Intre timp insa guvernul atrage atentia asupra acestui nou dosar in care se aduc acuzatii privind infiintarea unei organizatii teroriste, urmarind rasturnarea guvernului.

In lupta care se desfasoara intre partidul de guvernamant, care isi are originile in islamism, si adversarii sai adepti stricti ai statutului laic, ambele parti spun ca acuzatiile impotriva lor au motivatii politice.

Iar multi turci, indiferent de opiniile lor fata de guvern, considera ca aceasta polarizare a tarii nu poate decat sa dauneze atat imaginii ei internationale cat si sanselor de intrare in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.