Afganistanul nu este de acord ca Statele Unite sa-i foloseasca teritoriul pentru un atac impotriva Iranului, a declarat presedintele Hamid Karzai, citat de Reuters

Iranul a amenintat ca va viza Israelul si interesele americane din regiune in eventualitatea unui atac impotriva sa, informeaza NewsIn.

Potrivit lui Karzai, guvernul sau a incercat mereu sa "pastreze echilibrul intre puteri". "Suntem atenti la pericole", a spus Karzai, pentru Radio Liberty, intrebat despre posibilele consecinte ale unui conflict intre Iran si Statele Unite.

"Afganistanul nu trebuie sa devina un teren de lupta pentru nicio tara", a spus presedintele. "Afganistanul nu vrea ca teritoriul sau sa fie folosit impotriva vreunei tari si vrea sa fie prieten al Iranului, un vecin cu care imparte aceeasi limba si religie", a explicat el.

Karzai a mai spus ca guvernul sau a facilitat discutiile dintre Teheran si Washingtion si, de asemenea, a servit drept mesager intre ambele tari in trecut. SUA, care au circa 32.000 de militari in Afganistan, nu au exclus optiunea unui atac impotriva Iranului.

In alta ordine de idei, Karzai a mai declarat ca trupele straine i-au ugnorat apelurile repetate de coordonare a operatiunilor cu fortele afgane, pentru evitarea victimelor civile. Aproape 700 afgani au fost ucisi in primele sase luni ale anului 2008, a informat ONU, 225 de catre fortele afgane si internationale. "Este un dezastru...multi oameni nevinovati au fost ucisi in bombardamente. Timp de cinci ani am incercat sa impiedic fortele straine sa faca rau natiunii noastre. Din pacate, aceste efort nu a avut rezultatul dorit", a subliniat Karzai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.