O noua tentativa de aparare a "poporului moldovenesc". In Basarabia devin reale masuri care amintesc de epoca sovietica sau de "1984", avertismentul vizionarului George Orwell

Deputatii din Parlamentul de la Chisinau si-au incheiat sesiunea parlamentara adoptand noi completari la Legea privind activitatea editoriala in Republica Moldova, act normativ care prevede introducerea unor masuri impotriva libertatii gandirii si impune cenzura in cazul editurilor, venind astfel in contradictie cu normele Consiliului Europei si ale Natiunilor Unite.

Conform acestei Legi destinate unui "Minister al Adevarului", un grup operativ de cititori vigilenti incadrati intr-o Unitate speciala a Serviciului de Informatii si Se­curitate va pune sub lupa ma­nuscrisele editurilor pentru a depista si starpi "virusul romanesc" din ele. La Bucuresti, reprezentanti ai Asociatiei Ziaristilor si Editorilor Crestini au declarat ca vor semnala autoritatilor europene aceste incalcari grave ale libertatii de expresie. De asemenea, Guvernul de la Chisinau a depus in Par­lament, spre examinare, un alt proiect de lege, la fel de neconform cu normele eu­ropene, privind "pre­­venirea si combaterea infrac­tiunilor savarsite prin intermediul sistemelor informa­tionale". Practic, toti internautii care posteaza mesaje "nationale" sunt expusi riscurilor de a fi dati pe mana politiei gandirii.

Conform documentului, dis­ponibil pe www.ziua.ro, cea mai con­troversata prevedere a Legii nr. 939 cu privire la activitatea editoriala este acea conform careia "se interzice editarea li­teraturii care contine contestarea si defaimarea statului si a poporului" (moldovenesc - nota red.) "precum si alte manifestari ce atenteaza la regimul con­stitutional". O alta problema este legata de controlul manualelor scolare, in special a celor de Istorie si Limba si literatura, res­pectiv introducerea monopolului de stat pentru a fi blocata orice tentativa de prezentare a adevarului istoric legat de istoria neamului. Prevederi la fel de absurde contine si legea privind "prevenirea si combaterea infractiunilor savarsite prin intermediul sistemelor infor­mationale".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.