Ministrul britanic al apararii Des Browne s-a declarat joi impotriva stabilirii unui calendar de retragere a fortelor straine din Irak, cerut recent de premierul irakian Nuri al-Maliki, transmite AFP

"Nu sunt adeptul retragerii din teatre de operatiuni asa de schimbatoare ca Irakul sau Afganistanul", a declarat Browne, aflat in vizita la Washington.

Aceste decizii "depind de conditiile de pe teren si se bazeaza pe recomandarile comandantilor aflati la fata locului", a adaugat el, intr-o conferinta organizata la centrul de reflectie Brookings.

Statele Unite si Irakul negociaza in prezent un acord care sa permita prezenta pe termen lung a trupelor americane dupa 31 decembrie 2008, cand expira rezolutia ONU in acest sens.

Un inalt responsabil irakian, Muaffak al-Rubaie, a declarat marti ca Guvernul de la Bagdad nu va accepta niciun acord care nu include o data exacta a retragerii complete a soldatilor straini, relateaza NewsIn.

Presedintele american George W. Bush se opune unui calendar de retragere. Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Gonzalo Gallegos, a respins marti orice calendar precis.

Browne, aflat in vizita la Washington cu ocazia implinirii a 50 de ani de la acordul de aparare britanico-american, urma sa discute cu secretarul american al apararii Robert Gates.

Marea Britanie dispune de aproximativ 7.800 de soldati in Afganistan, majoritatea desfasurati in provincia Helmand, din sudul tarii. In Irak sunt stationati 4.000 de soldati britanici, in special in orasul Basra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.