Deputatii italieni au adoptat joi proiectul de lege privitor la imunitatea penala pentru cei mai importanti patru demnitari ai tarii, care ii va permite premierului Silvio Berlusconi, daca Senatul confirma votul, sa scape de justitie pe perioada mandatului, relateaza AFP.
Textul a obtinut o ampla majoritate. Deputatii din opozitie au votat impotriva.
El prevede "suspendarea temporara" a procedurilor judiciare impotriva presedintelui republicii, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor si premierului. Aceasta suspendare, a carei durata este egala cu durata mandatului, suspenda si termenele de prescriere. Ea urmeaza sa fie adoptata in timp-record, un vot fiind prevazut in Senat pana la sfarsitul lunii, dupa trecerea sa prin Camera joi.
Berlusconi are relatii tensionate cu magistratii si se declara persecutat de judecatori, care, in opinia sa, "vor sa se substituie votului popular" si sa-i rastoarne guvernul prin mijloace judiciare. El este judecat impreuna cu fostul sau avocat britanic David Mills. Berlusconi este acuzat ca i-a dat lui Mills 600.000 de dolari in schimbul unor marturii false in favoarea sa in fata justitiei italiene, in doua procese de la sfarsitul anilor '90.
Potrivit presei, Berlusconi era presat sa puna capat acestui proces inainte de rechizitoriul Parchetului, care ar fi sunat "ca o condamnare politica" inainte de decizia tribunalului.

Avocatul lui Berlusconi a asigurat ca regreta adoptarea atat de rapida a legii privitoare la imuinitatea penala, declarandu-se sigur ca ar fi putut castiga procesul.

Reformele judiciare dorite de Berlusconi au provocat tensiuni in cadrul opozitiei. O parte a stangii, printre care partidul Italia valorilor a fostului judecator anticoruptie Antonio di Pietro, l-a atacat violent pe premier, acuzandu-l ca foloseste "metode mafiote" pentru a-si impune interesele in Parlament si a organizat o manifestatie marti impotriva acestor reforme judiciare. Partidul Democrat al lui Walter Veltroni a dezertat in schimb de la manifestatie, preferand lupta in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.