Dintre temele de discutie din cadrul vizitei secretarului de stat american, chestiunea republicilor independentiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud a fost cea mai importanta. Insa la baza tensiunilor crescinde dintre SUA si Rusia se afla nu numai Caucazul, cu problematica republicilor separatiste ori dorinta presedintelui prooccidental Mikheil Saakasvili de a-si aduce tara in NATO, dar si proiectul american al scutului antiracheta.

Asteptata la Tbilisi, Condi Rice aprecia ca admiterea acestei tari in Planul de Actiune pentru Aderarea la NATO ar favoriza solutionarea conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud.

acuzaTii. Moscova a acuzat ieri Statele Unite ca "acopera provocarile" georgiene din Abhazia si Osetia de Sud si a atras atentia asupra unui nou conflict armat in Caucaz. Cu o zi inainte, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, afirmase in Consiliul de Securitate ca Georgia poarta responsabilitatea pentru exploziile de saptamina trecuta din Abhazia. La rindul sau, Tbilisi a acuzat Rusia de aceste atacuri, iar Rice a criticat sever Moscova.