Slovacia a obtinut marti acordul final al ministrilor de finante din Uniunea Europeana pentru a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2009, devenind astfel a patra dintre noile tari membre care fac acest pas, transmite AFP.

Ministrii au fixat de asemenea rata de conversie definitiva dintre coroana slovaca si euro, stabilit la 30,1260 coroane pentru un euro. Aceasta a fost ultima etapa de validare a aderarii Slovaciei la zona euro.

Slovacia, care dispune de sase luni pentru a se pregati pentru schimbare, va deveni la 1 ianuarie 2009 cea de a 16-a tara membra a zonei euro. Zona euro se va afla la cea de a patra sa extindere, de la crearea sa in 1999.

Trecerea Slovaciei la moneda unica a fost propusa in mai de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE), care anuntase insa ca este ingrijorata de inflatia ridicata din aceasta tara.

Dintre cele zece tari care au aderat la UE in 2004, trei s-au alaturat pana in prezent zonei euro, prima fiind Slovenia in 2007, urmata de Malta si Cipru in ianuarie 2008. Slovacia va fi deci a patra dintre noile tari membre care adopta euro, in timp ce restul nu o vor face prea curand.

Aderarea la zona euro este un succes politic pentru premierul Robert Fico, pentru care si-a exprimat satisfactia si ministrul finantelor, Jan Pociatek.

"Este un succes istoric", a declarat el marti jurnalistilor de la Bruxelles. "Pentru ca avem o economie foarte mica si deschisa, trecerea la euro ne aduce o stabilitate mai mare si ne permite sa atragem mai multi investitori. Ne permite o crestere economica mai mare cu 1% pe an", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.