Kastriot Dautaj, medic la spitalul public din Tirana, a fost arestat in timp ce primea 500 de euro mita, ceruta pentru a practica o operatie. Potrivit anchetei, el obisnuia sa-i convinga pe bolnavi ca este necesar sa fie supusi la interventii chirurgicale, inutile din punct de vedere medical, dar care ii permiteau sa le ceara bani.
Medicul chiar i-a scos un rinichi unei paciente, fara sa o avertizeze nici inainte, nici dupa operatie.

Abuzurile si coruptia sunt raspandite in sectorul medical din Albania, in pofida eforturilor autoritatilor de a combate acest fenomen. Potrivit unor marturii, darea de mita este practicata chiar inainte de consultarea unui medic un bolnav se intereseaza mai intai despre suma pe care ar trebui sa o dea.

Pentru o operatie, pacientul da intre 500 si 2.000 de euro, in timp ce un avort costa intre 100 si 300 de euro. Pentru orice serviciu facut, o infirmiera cere minim zece euro si pacientii sunt "taxati" de la intrarea pana la iesirea din spital.

Situatia este asemanatoare si in clinicile private, unde medicii nu ezita sa diagnosticheze boli imaginare pentru a justifica sumele cerute.