Presa de marti de la Chisinau comenteaza intr-o nota amara vizita ministrului roman de externe, Lazar Comanescu, constatand ca asteptarile basarabenilor au fost inselate prin lipsa de rezultate concrete, ascunsa diplomatic in spatele unor clisee, si prin refuzul unui dialog real cu jurnalistii, arata NewsIn.

Timpul, publicatie de opozitie, nu-si ascunde dezamagirea de pe urma unei vizite "de la care basarabenii au asteptat mai mult" si titreaza: "Pantomima diplomatica...", explicand ca "Stratan si Comanescu au refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor".

"Mult asteptata vizita oficiala a actualului ministru de externe roman la Chisinau s-a transformat, ieri, intr-un fel de spectacol de pantomima. Chiar daca cei doi ministri s-au intrecut in amabilitati si au vrut sa para prieteni, limbajul lor artificial a dat de banuit. Ministrul Andrei Stratan a tras de timp, laudandu-se cu aspiratiile europene ale Chisinaului si cu progresele RM, care \'transpar din raportul Comisiei Europene\'". Iar Lazar Comanescu a vorbit reprezentantilor presei foarte convins ca \'exista factori de progres in dezvoltarea relatiilor bilaterale\', chiar daca stia ca putini il vor crede", scrie Valentina Baciu in Timpul.

Jurnalistii au intrebat daca s-a discutat despre Acordul privind micul trafic la frontiera sau despre Tratatul de frontiera, dar cei doi ministri au refuzat sa abordeze aceste subiecte, noteaza ziarista.

In editorialul intitulat "Dezghet pe… intuneric", Constantin Tanase scrie ca "vizita lui Comanescu la Chisinau n-a raspuns nici la una din intrebarile care-i framanta pe basarabeni. Nici nu putem spune macar daca ea constituie un inceput de \'dezghet\', pentru ca s-a desfasurat pe… intuneric. Declaratiile celor doi ministri au fost foarte generale, iar la asa-zisa conferinta de presa jurnalistilor li s-a interzis sa puna intrebari", explica editorialistul. "Desi Valeriu Turea, seful Directiei mass-media si relatii cu publicul din cadrul MAEIE, a explicat presei ca \'asta este decizia celor doi ministri\', este greu de crezut ca initiativa ar apartine ministrului roman. S-ar putea ca mai degraba el sa se fi conformat unei conditii puse de partea moldoveana", este de parere Constantin Tanase.

"Oricum, neglijarea presei, refuzul de a accepta intrebarile jurnalistilor ridica multe semne de intrebare vizavi de continutul acestei vizite", conchide editorialistul.

Moldova Suverana, cotidian cu orientare proguvernamentala, relateaza sec, in stilul comunicatelor oficiale, despre vizita lui Comanescu la Chisinau, evitand sa faca orice fel de comentarii. "Buna vecinatate: se cauta solutii", titreaza Moldova Suverana, folosind impersonalul, care ii permite sa ocoleasca numirea vecinului in cauza.

"Semnarea tratatelor de baza si de frontiera ar eficientiza relatiile moldo-romane", scrie apoi cotidianul, reluand cuvintele presedintelui Vladimir Voronin din comunicatul emis dupa intalnirea sa cu Lazar Comanescu. Publicatia relateaza despre vizita ministrului roman de externe folosind pasaje din comunicatele oficiale, in care accentul cade pe integrarea europeana a Republicii Moldova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.