Pe masura ce timpul trece, incordarea este maxima in criza ostaticilor romani din Irak. In primul rand, procedand astfel, gruparea care ii detine pe cei trei jurnalisti romani - Brigada Mu'ad ibn Jabal - crede ca are mai mult de castigat prin cresterea presiunii exercitate asupra autoritatilor de catre opinia publica din tara noastra si mai ales de mass-media. In al doilea rand, trebuie notat ca amintita miscare face parte din cele integriste sunnite radicale, care nu-i menajeaza pe ostatici.

Ea nu este, practic, necunoscuta, a aparut pe site-uri islamiste in urma cu circa 18 luni, si este notata indeosebi prin actiunile declansate impotriva kurzilor din Irak. In aprilie 2004, a atacat o baza de la Kirkuk cu trei rachete SS-30, ceea ce dovedeste extraordinara dotare tehnica a ei. De asemenea, a atacat, tot cu SS-30, temutele rachete ex-sovietice, si o baza americana de la Kirkuk, fara a se sti ce pagube a provocat. A activat pe plan strict intern irakian, a vizat mari evenimente din viata kurzilor prin atentate ori prin atacuri cu mana inarmata. Noua este aparitia ei pe scena rapirilor de straini, practicate indeosebi de Tawhid Wal Jihad (Unitate si razboi sfant), Ansar al-Sunna si Armata Islamica a Irakului, acestea fiind cele care inglobeaza, de fapt, gruparile jihadiste mai mici care graviteaza in jurul lor. Prin faptul ca, acum, si-a imbracat doi ostatici in tinuta oranj, ea a tinut neaparat sa-si demonstreze radicalitatea si apartenenta la linia dura a lui Abu Mussab al-Zarqaui, teroristul nr. 1 din Irak.

Opinia este impartasita si de colegul Nicolas Henin, de la Radio France, care a avut, ieri, o intalnire cu ziaristii romani. La sediul Radio Delta RFI din Bucuresti, el a explicat unele din dedesubturile miscarii teroriste din Irak. Astfel, abordand activitatea gruparii care-i detine pe cei trei jurnalisti romani, Nicolas Henin a spus ca ei provin din Ansar al Islam (recte Ansal al-Sunna), de fapt, dintr-una din gruparile cu acest nume pe care se bazeaza fanaticul Al-Zarqaui, legat de linia Al-Qaida. El este reputat pentru ferocitatea sa, neezitand sa apara pe site-uri de pe Internet in timp ce-si executa victimele, intre care americanul Nicholas Berg si sud-coreeanul Kim Il Sun.

De fapt, in Irak, el promoveaza jihadul international, pe care s-au "altoit" foarte bine gruparile ce sustin Jihadul national (pur irakian), precum Ansar al- Sunna, care cuprinde cele circa 10 grupuri cu nume legate de Islam si Coran, intre care se afla si Brigada Mu'ad ibn Jabal. Acestea comit actiunile teroriste, dar ele sunt revendicate de miscarea-"mama", care, astfel, anunta atentate, rapiri, atacuri antikurde si antiamericane si le insoteste de exigente islamiste radicale.

Dupa cum se pare, opinia fiind impartasita si de colegul Nicolas Henin, instanta politica suprema a acestor gherile este Comitetul national al ulemasilor (clerici musulmani sunniti), caruia i s-au adresat si autoritatile romane in cazul celor trei jurnalisti detinuti ostatici.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.