Presedintele rus, Vladimir Putin, a inceput ieri o vizita istorica de doua zile in Israel, marcata de o serie de divergente intre cele doua state, care ameninta sa franeze eforturile Moscovei de a-si restaura influenta in regiune. Printre aceste dezarcorduri figureaza vanzarea de rachete anti-aeriene Siriei de catre Rusia si cooperarea sa nucleara cu Iranul. Israelul a derulat covorul rosu pentru Putin, care astazi urmeaza sa aiba intrevederi cu premierul israelian, Ariel Sharon, si cu presedintele Moshe Katzav, iar vineri se va intalni cu liderul palestinian, Mahmud Abbas la Ramallah (Cisiordania), o deplasare care reprezinta si ea o mare premiera.

Ieri, un responsabil israelian a declarat ca rachetele antiaeriene pe care Rusia le va furniza Siriei nu reprezinta un pericol pentru armata israeliana a aerului, dar poate fi un pericol pentru aviatia civila, daca vor cadea in mainile teroristilor. In schimb, un alt mar al discordiei a disparut in ultimul moment, o data cu decizia unui tribunal moscovit de a amana pentru 16 mai verdictul procesului intentat lui Mihail Hodorkovski, fostul patron al gigantului petrolier rus, Iukos. Israelul anuntase anterior ca nu va da curs unei eventuale cereri de extradare a trei oameni de afaceri evrei, asociati cu Hodorkovski, care s-au instalat in statul evreu.

Putin a sosit ieri in Israel venind din Cairo, unde se afla de marti seara. Este prima vizita in Egipt a unui sef de stat rus in ultimile patru decenii, fiind destinata sa intareasca legaturile cu lumea araba si sa dezvolte cooperarea economica regionala. A fost o vizita menita sa afirme rolul Rusiei in Orientul Mijlociu, unde Moscova a cedat teren in fata SUA, arata analistii. Rusia este unul din cei patru co-autori - alaturi de Statele Unite, UE si ONU - ai Foii de parcurs ce are in vedere planuri de pace intre Israel si palestinieni, in prezent inghetate. Putin a mers ieri dimineata la sediul Ligii Arabe din Cairo, fiind pentru prima oara de la crearea organizatiei, in urma cu 60 de ani, cand un sef de stat rus efectueaza o astfel de vizita.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.