Ostatica Ingrid Betancourt, cu dubla cetatenie, franceza si columbiana, impreuna cu alti 14 ostatici, au fost eliberati ieri, de armata columbiana, a anuntat la Bogota, ministrul columbian al apararii, Juan Manuel Santos, informeaza NewsIn.

Ingrid Betancourt, in varsta de 46 de ani, fosta candidata ecologista la presedintia Columbiei, era ostatica FARC de peste sase ani.

"Ostaticii au fost eliberati printr-o operatiune militara in cursul careia a fost posibila infiltrarea in primul cerc al Fortelor Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC, gherila marxista), cel care a supravegheat in ultimii ani un important grup de ostatici", a precizat Santos.

Fosta candidata ecologista la prezidentialele columbiene, rapita la 23 februarie 2002, a fost vazuta ultima data inainte de eliberare intr-o inregistrare video difuzata la 30 noiembrie 2007. In inregistrare aparea cu capul plecat, extrem de slabita, statea cu mainile incrucisate pe genunchi si avea o privire fixa.

Cele cinci tentative de evadare raportate de politistul John Frank Pinchao (care a reusit sa scape de gherila la 17 mai 2007), marsurile epuizante, noptile petrecute in lanturi si refuzul de a se supune gardienilor demonstreaza tenacitatea acestei femei curajoase si carismatice, care a devenit astfel, simbolul barbariei FARC, dar si al rezistentei si tariei de caracter, comenteaza AFP.

Cele trei inregistrari video trimise de rebeli au prezentat degradarea starii fizice si psihice a acestei femei care deborda de energie in momentul capturarii. "Membrii gherilei mi-au luat tot. In fiecare zi ramane tot mai putin din mine. Fac astfel incat sa raman tacuta, vorbesc cat mai putin posibil, pentru a evita problemele", a spus ea intr-o scrisoare adresata mamei sale, publicata in noiembrie. "Nu doresc nimic, pentru ca aici, in aceasta jungla, unicul raspuns al FARC este 'nu' la tot", a adaugat ea.

Imaginea lui Betancourt s-a schimbat radical in timpul ultimelor dovezi de viata trimise, devenind un simbol al barbariei FARC.

Fiica unui fost ministru al educatiei devenit ambasador la UNESCO, ea si-a inceput cariera in Camera Reprezentantilor, dupa ce a distribuit pe strazile din Bogota prezervative, sub sloganul "Coruptia este SIDA societatii noastre. Protejati-va!". Fostii sai colegi de la liceul francez din Bogota au descris-o ca un lider, o eleva stralucita si foarte seducatoare. "A fost mereu convinsa ca nimic si nimeni nu-i putea rezista", a spus unul dintre prieteni.

In 23 februarie 2002 Ingrid Betancourt, candidata ecologista la alegerile presedintiale columbiene, care are si cetatenie franceza, este rapita in Florencia, 600 de kilometri sud de Bogota. Betancourt, a carei eliberare a fost anuntata ieri de guvernul columbian, a petrecut mai mult de sase ani in captivitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.