Timp de trei ore, presedintele George W. Bush si printul Abdullah bin Abdel Aziz, mostenitorul tronului saudit, au discutat luni la ranch-ul din Crawford al liderului american despre petrol, conflictul israeliano-palestinian, criza irakiana si terorismul international.

Vizita PrIntului Abdullah in SUA a fost considerata o incercare de normalizare a relatiilor bilaterale, tensionate in ultimii ani, dupa ce agentiile americane de informatii au descoperit rolul jucat de teroristii sauditi in atacurile din 11 septembrie 2001.

Productie sporita

Principalul subiect al intrevederii din Texas a fost cresterea spectaculoasa a preturilor la petrol si benzina, care a afectat economia americana si, nu in ultimul rind, a coborit din nou cota de popularitate a lui Bush. In discutiile de la Crawford, cei doi lideri s-au axat pe planul saudit de crestere a productiei nationale de petrol in urmatorii ani si au evitat sa abordeze subiectul gasirii unor solutii-soc pentru scaderea preturilor in perioada imediat urmatoare. Surse ale administratiei de la Washington au dezvaluit insa ca, in urma cu citeva zile, Bush ar fi cerut autoritatilor de la Riad sa creasca in scurta vreme capacitatea de extractie a titeiului, iar

Ministerul saudit al Petrolului ar fi fost de acord. Planul irakian prevede alocarea unei sume de pina la 50 de miliarde de dolari pentru cresterea capacitatii maxime de productie la 12,5 milioane de barili pe zi, pina in 2009, si apoi la 15 milioane de barili pe zi, pina in 2019. In momentul de fata, capacitatea maxima zilnica de extractie a Arabiei Saudite este de 11 milioane de barili, iar productia curenta este de 9,5 milioane de barili.

Sub rezerva anonimatului, o oficialitate saudita a declarat insa ca o crestere imediata a productiei de petrol nu ar avea nici un efect asupra preturilor la benzina in SUA, deoarece pe teritoriul american "nu exista o capacitate suficienta de rafinare a petrolului importat". La inceputul saptaminii, barilul de petrol ii costa pe americani 54 de dolari, cu 17 dolari mai mult decit anul trecut, iar un galon de benzina (3,78 litri) era 2,24 dolari, cu 43 de centi mai mult ca anul trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.