Crucea Rosie acuza: Armata SUA a aplicat in mod intentionat metode "echivalente cu tortura" asupra prizonierilor de la Guantanamo * Practicile sunt similare cu cele aplicate asupra irakienilor de la inchisoarea Abu Ghraib

Militarii fortelor armate ale Statelor Unite au utilizat in mod voit metode psihologice si fizice "echivalente cu tortura" asupra detinutilor incarcerati la centrul de detentie din Guantanamo (Cuba). Aceasta acuzatie a fost formulata de catre Comitetul International al Crucii Rosii (CICR), intr-un raport confidential transmis acum cateva luni Guvernului american si obtinut ieri de jurnalul american The New York Times. Crucea Rosie a realizat acest raport in urma vizitei de inspectare a lagarului de la Guantanamo intreprinsa in luna iunie de o echipa de medici si alti specialisti ai CICR.

Raportul dezvaluie ca echipe de medici de la Guantanamo au participat la planificarea interogatoriilor detinutilor, prin transmiterea catre ofiterii de ancheta de informatii despre starea mentala si vulnerabilitatile prizonierilor. Aceasta practica a medicilor de la Guantanamo se constituie intr-o "violare flagranta a eticii medicale", apreciaza Crucea Rosie. Documentul Crucii Rosii precizeaza ca in aceasta misiune medicii nu au colaborat direct cu anchetatorii, ci cu un grup de coordonare format din psihologi, numit Echipa de Consultanta in Stiinta Comportamentala (poreclita "Biscuitul").

Raportul CICR mentioneaza ca anchetatorii americani de la Guantanamo au pus la punct un sistem care are ca scop frangerea vointei detinutilor de la Guantanamo, unde se afla incarcerati. Astfel, sistemul este gandit pentru a ii aduce pe prizonieri in stare de supunere totala fata de anchetatori, prin utilizarea unor "acte care ii umilesc, prin plasarea in carcera, prin expunerea la temperaturi extreme, prin obligarea detinutilor de a sta in diverse pozitii", noteaza raportul CICR.

Tortura rafinata

Anchetatorii americani de la Guantanamo au modificat aceste metode fata de alte astfel de metode folosite anterior, au remarcat reprezentantii Crucii Rosii. Metodele folosite in prezent la Guantanamo sunt din ce in ce mai rafinate si mai represive decat celelalte mijloace de intimidare observate de CICR in precedentele vizite la Guantanamo.

"Construirea unui astfel de sistem, al carui scop declarat este producerea de informatii, nu poate fi considerat altfel decat un sistem intentionat de tratament crud, neobisnuit si degradant, si nu poate fi considerat decat o forma de tortura", avertizeaza raportul Crucii Rosii. Documentul mentioneaza printre altele ca prizonierii de la Guantanamo au fost expusi intentionat in mod prelungit la sunete sau muzica puternice, la frig extrem si au fost supusi violentelor. La centrul special de detentie de la Guantanamo se afla inchisi peste 550 de prizonieri, majoritatea arestati in timpul razboiului din Afganistan, suspectati de terorism, insa Administratia americana a refuzat pana in prezent sa le ofere asistenta juridica sau sa ii puna sub acuzare.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.