Statele Unite folosesc sateliti de spionaj pentru a supraveghea miscarile armatei irakiene, avand in vedere ca miliarii americani au fost luati prin surprindere de ofensiva irakiana desfasurata in primavara in Basra, a scris azi Los Angeles Times, citat de AFP.

Cotidianul, care a citat responsabili americani sub acoperirea anonimatului, precizeaza ca satelitii care supravegheau Irakul de doua decenii sunt folositi acum pentru a supraveghea in secret activitatile armatei irakiene, desi Statele Unite continua sa antreneze militarii irakieni si sa lupte alaturi de armata irakiana, relateaza NewsIn.

"Sunt surprinse imagini in locurile de antrenament ale armatei irakiene, pe drumurile folosite de armata irakiana", a declarat un fost responsabil militar american, citat de Los Angeles Times.

Ziarul afirma ca, desi acest lucru pune Statele Unite intr-o pozitie delicata, poate reprezenta si o dovada a nivelului de competenta si independenta la care a ajuns armata irakiana. "Vestea proasta este ca noi ii spionam pe irakieni", a declarat un responsabil militar, citat de Los Angeles Times. "Vestea buna este ca trebuie sa facem acest lucru", precizeaza cotidianul.

Responsabili americani citati de cotidian insista asupra faptului ca cele doua armate continua sa colaboreze si sa efectueze operatiuni comune. Supravegherea armatei irakiene a fost intensificata dupa ce generalii americani au fost luati prin surprindere de ofensiva lansata in martie de armata irakiana in Basra impotriva militiilor siite Armata Mehdi, condusa de Moqtada Sadr.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.