"Franta se arata prea nerabdatoare sa sacrifice drepturile omului pe altarul eficientei. Pentru a fi un lider adevarat, ea trebuie sa respecte drepturile in timp ce ce opune terorismului", a afirmat autorul raportului, Judith Sunderland.

"Marturiile unor persoane plasate in arest privizoriu, fiind suspectate de implicare in terorism, par sa indice ca privarea de somn, dezorientarea, interogatoriile constante si presiunile psihologice in aceasta perioada sunt fapte curente", potrivit HRW. "Acuzatii credibile vorbesc despre violente fizice comise de politia franceza asupra unor persoane suspectate de terorism", potrivit raportului, rezultatul unei anchete ce a fost realizata in perioada iulie 2007-februarie 2008.

In documentul intitulat "Justitia scurt-circuitata: legile si procedurile antiterorism in Framta", ONG-ul acuza si "plasari in detentie pentru perioade lungi". HRW avertizeaza in legatura cu "abuzurile" comise in lupta impotriva terorismului islamist, "care risca sa serveasca la radicalizarea persoanelor deja sensibile la opiniile extremiste din motive personale, socio-economice sau politice".

HRW cere guvernului francez sa "clarifice" definitia delictului de "asociere infractionala in relatie cu o actiune terorista", pe care o considera "prea ampla" si sa "amelioreze protectia in timpul mentinerii in arest preventiv".