Cel mai cautat terorist din Irak, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, a reusit din nou sa scape unei tentative a trupelor americane de a-l captura, insa a lasat in urma o "comoara" de informatii stocate in calculatorul personal, a declarat un oficial militar, citat de ABC News.

La 20 februarie, liderul gruparii al-Qaida in Irak se deplasa catre Ramadi, la vest de Fallujah, unde urma sa participe la o intalnire secreta. Unitatea militara americana insarcinata cu capturarea iordanianului - Task Force 626 - a desfasurat militari pe traseu si a instalat filtre mobile in jurul localitatii. Un alt oficial american a relatat ca mai multe avioane fara pilot de tip Predator au survolat si au scanat intreaga zona.
O sursa "extrem de credibila" din interiorul retelei lui Zarqawi a alertat forta operativa in legatura cu intalnirea ce urma sa aiba loc.

Oficialul militar cu rang inalt, a carui identitate nu a fost precizata, a relatat ca un vehicul a fost oprit la un punct de control. "In toate deplasarile sale, Zarqawi obisnuieste sa trimita pe cineva inainte, pentru a verifica zona", a precizat el. O camioneta aflata la circa un kilometru in urma a facut imediat cale intoarsa, iar fortele americane sunt convinse ca la bord se afla liderul terorist.

Trupele s-au angajat imediat in urmarire, iar camioneta a fost oprita dupa cativa kilometri, insa Zarqawi nu se mai afla la bord. In schimb, computerul iordanianului si suma de 80.000 de euro au fost capturate. Gasirea calculatorului este un "eveniment esential". Aparatul este dotat cu "o unitate de stocare extrem de mare" ce include, intre altele, fotografii recente ale lui Zarqawi. Soferul si bodyguardul teroristului au fost arestati. Fortele americane au aflat de la cei doi suspecti ca Zarqawi s-a aruncat din mers, in timpul urmaririi, fara a fi detectat.

Scosi din culpa

Anchetatorii din Statele Unite i-au absolvit pe militarii americani de orice culpa in uciderea agentului italian Nicola Calipari, la un punct de control din Bagdad. Calipari a fost ucis cu focuri de arma in momentul in care se deplasa la bordul unui autoturism catre aeroportul din capitala irakiana, avand-o alaturi pe ziarista Giuliana Sgrena, eliberata de insurgentii care o luasera ostatica. Sgrena a fost ranita in incident. Raportul militar american ii declara "nevinovati" pe soldatii implicati, verdict neacceptat de autoritatile italiene.

Cautari incheiate

Facand bilantul inspectiilor asupra presupuselor arme de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein, seful inspectorilor CIA din Irak a anuntat ca misiunea s-a incheiat fara depistarea vreunei urme a acestui arsenal. Nu s-au gasit nici macar date care sa ateste faptul ca armele ar fi fost transportate in Siria, unde se presupunea ca ar fi fost ascunse. Nereusind sa produca dovada existentei arsenalului interzis, folosit ca justificare pentru invadarea Irakului, Administratia Bush a avansat ipoteza ca armele au fost transportate in Siria, pentru a nu fi descoperite de fortele coalitiei internationale.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.