Principala asociatie de producatori hollywoodieni declara starea de greva, dupa ce sindicatul actorilor Screen Actors Guild (SAG) nu a acceptat ultima oferta propusa de patronat pentru reinnoirea contractului trienal care leaga cele doua bresle, transmite AFP, potrivit NewsIn.

Cu ocazia expirarii contractului trienal incheiat intre producatorii din Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) si SAG, care numara 120.000 de actori printre membrii sai, AMPTP a inaintat "oferta finala" de reinnoire a acestuia, dupa 42 de zile de negocieri.

SAG nu a acceptat aceasta oferta de 43 de pagini, pe care a caracterizat-o drept "de ultimul moment", dar o va examina pana miercuri, cand va avea loc o intalnire intre reprezentantii celor doua asociatii.

Sindicatul actorilor se declara dispus sa negocieze in continuare reinnoirea contractului ce reglementeaza felul in care vor fi salarizati, insa, potrivit AMPTP, dat fiind ca filmarile au fost aproape in totalitate intrerupte, iar productia televizuala este "serios amenintata", Hollywood-ul este in prezent in "greva de facto".

SAG va da miercuri un raspuns producatorilor in privinta ultimei lor oferte, desi estimeaza ca textul nu raspunde asteptarilor sale, fiind apropiat de cel propus anterior si respins de SAG, dar acceptat de o alta asociatie a actorilor, American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA), care numara 70.000 de membri.

Reprezentantii SAG au spus ca cei de la AFTRA le submineaza astfel puterea de negociere si le-au cerut celor 44.000 de actori care fac parte din ambele sindicate sa nu ratifice textul.

Actorii s-au impartit pentru a spijini unul sau altul dintre cele doua sindicate. Astfel, Tom Hanks, Kevin Spacey si Alec Baldwin s-au pronuntat in favoarea AFTRA, in timp ce Jack Nicholson si Ben Stiller spijina SAG. Actorul George Clooney a cerut celor doua organizatii sa fie unite, deoarece aceste diferende nu fac decat sa intareasca pozitia patronatului.

SAG cere marirea salariilor pentru actorii cu un salariu mediu sub 100.000 de dolari pe an, precum si o crestere a dividendelor obtinute din vanzarea de DVD-uri si exploatarea operelor pe internet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.