Regiunea arctica a globului dispune in subsol de rezerve neexploatate de 100 de miliarde barili/petrol. Iar aceasta rezerva de petrol nu poate fi inca exploatata din cauza celor cinci state care isi disputa suveranitatea asupra zonei, a declarat geologul american Donald Gautier cu Congresului Mondial al Petrolului, informeaza NewsIn.

"Zona arctica este practic neexplorata", a declarat Donald Gautier. "Exista 100 miliarde de barili de petrol ce urmeaza a fi descoperiti in zona arctica", a adaugat specialistul.

Gautier a declarat ca, "la nivel mondial, putem inca vorbi de o probabilitate de 50% de a exista peste 500 miliarde barili de petrol in zacaminte pe care nu le-am descoperit inca".

Disputele legate de suveranitatea asupra Arcticii reprezinta insa principalul obstacol in exploatarea acestor resurse, a precizat Gautier, pentru care tehnologiile actuale nu reprezinta un impediment. "Adevarata problema este accesul la platforma continentala", a estimat acesta.

Suveranitatea asupra regiunii Arctice este disputata in prrzent de cinci tari: Canada, Norvegia, Danemarca, Rusia si Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.