Faisal Bagherzadeh, unul dintre generalii iranieni, a continuat seria declaratiilor belicoase si spectaculoase cu care ne-au obisnuit oficialii acestui stat islamic.

Bagherzadeh a declarat, la sfarsitul saptamanii, ca Iranul va sapa pana la 320.000 de morminte, destinate soldatilor inamici, in cazul in care tara sa va fi atacata. Mormintele vor fi sapate in regiunile de frontiera si generalul iranian a spus ca face asta pentru ca "tara sa respecta Conventia de la Geneva". Declaratia are un iz de sfidare, in conditiile in care un atac contra Iranului a fost vehiculat pentru a opri aceasta tara sa dobandeasca bomba nucleara. SUA se pare ca iau in calcul aceasta varianta, dar mult mai probabil ca atacul sa vina din partea Israelului. Statul evreu este la randul sau o putere nucleara si se teme de aparitia alteia in aceasta regiune, mai ales ca Iranul este o tara inamica, iar presedintele acesteia ameninta frecvent Israelul cu "stergerea de pe harta".

In ultimele saptamani, aceasta idee a fost intens vehiculata, chiar ministrul israelian al transporturilor, fostul general Shaul Mofaz, spunand ca "un atac impotriva Iranului este iminent". Shabtai Shavit, fostul sef al Mossad, celebrul serviciu de spionaj israelian, a spus si el ca Israelul ar trebui sa atace Iranul in decurs de un an daca vrea sa opreasca programul nuclear al acestuia inainte de fabricarea bombei nucleare.

O eventuala atacare a Iranului, de catre SUA sau de catre Israel, ar avea insa consecinte dezastruoase nu numai pentru regiune, ci pentru intreaga lume. Nu pierderile militare ar fi cele mai importante, ci faptul ca astfel pretul petrolului ar sari in aer si ar arunca in recesiune sau chiar ruina economiile multor tari de pe glob, probabil incluzand aici si pe cea americana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.