Bulgarii au ales Cavalerul din Madara, o sculptura protejata de UNESCO, pentru a figura pe una dintre fetele monedei euro bulgare, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Cavalerul din Madara, care figureaza deja pe moneda bulgara, leva, s-a impus intr-un vot final duminica, in fata altor patru simboluri: alfabetul chirilic, folosit pentru transcrierea limbii bulgare si care a devenit al treilea alfabet oficial al UE dupa aderarea Bulgariei, in 2007; trandafirul de Damasc, din care bulgarii extrag uleiul; manastirea din Rila, un alt monument protejat de UNESCO, si fortareata tarilor din fosta capitala Veliko Tarnovo.

Cavalerul din Madara, reprezentat infigand o lance intr-un leu si fiind urmat de un caine, este o sculptura de circa 60 de metri, realizata intr-o faleza in apropiere de orasul Sumen, in estul tarii.

Monumentul, atribuit razboinicilor nomazi, dateaza din secolul al VII-lea si figureaza in patrimoniul mondial UNESCO din 1979.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.