Saptesprezece persoane - 15 civili si doi militari - au fost ranite duminica, dintre care patru grav, cand un soldat a tras cu gloante adevarate in cursul unor exercitii deschise publicului, intr-o cazarma din Carcassonne, sudul Frantei, relateaza NewsIn.

Cinci copii figureaza printre raniti, a informat prefectura departamentului Aude. Presedintele Nicolas Sarkozy se va duce luni dimineata la capataiul victimelor.

"Drama s-a produs langa intrarea in cazarma", au spus martori oculari. Incidentul a intervenit in timpul unei demonstratii de eliberare a unor "ostatici" de catre grupul de parasutisti ai regimentului 3. Era vorba despre un eveniment deschis publicului.

Colonelul Benoit Royal, seful serviciilor de informatii ale fortelor terestre, a spus ca patru raniti sunt in stare grava.

"Dintr-un motiv necunoscut, au fost folosite munitii cu gloante reale in locul gloantelor oarbe", a declarat oficialul.

"Un adult a fost cel mai grav atins. El a fost lovit in torace. Este pe masa de operatie", a declarat responsabilul serviciilor de salvare, Gilles Hular.

Autorul incidentului este un sergent, care a fost arestat. "Intrebarea este 'Oare militarul a facut un gest criminal sau nu?'. Deocamdata, nimeni nu poate raspunde. Varianta cea mai vehiculata este ca s-a comis o greseala", a adaugat oficialul.

"Potrivit elementelor anchetei, este vorba despre un militar foarte bun, cu sapte-opt ani de experienta. Nu exista elemente care sa indice ca suferea de vreo tulburare de comportament", a declarat ministrul apararii, Herve Morin. Potrivit unei surse din jandarmerie "au fost confiscate arme si au inceput audieri".

Un cuplu cu doi copii, care a plecat chiat inainte de producerea dramei, a explicat ca a asistat la diverse exercitii, in timp ce cateva sute de spectatorii erau grupati "la o distanta de circa 20 de metri".

Sarkozy a spus ca asteapta rezultatul anchetelor si consecintele "vor fi exemplare". Premierul Francois Fillon a cerut justitiei "sa faca lumina asupra motivelor" incidentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.