Autoritatile din Zimbabwe au pregatit deja inaugurarea oficiala pentru noul sau mandat desi rezultatele finale nu au fost date publicitatii. Ceremonia de investire a fost organizata in graba si a avut loc duminica la ora 13 GMT.

Robert Mugabe a fost singurul candiat la presedintia statului Zimbabwe, dupa ce candidatul opozitiei s-a retras din cursa din cauza a ceea ce el a numit "campaniei de violenta si intimidare".

Observatori din Africa ai alegerilor din Zimbabwe au cerut repetarea scrutinului intrucat, spun ei, votul din turul doi nu a fost liber si corect.

Reactie cruciala

"Numararea voturilor arata ca castigam intr-o maniera convingatoare in toate cele 26 de circumscriptii din Harare, un fief al Miscarii pentru Schimbare Democratica, unde in luna martie am castigat intr-o singura circumscriptie" a declarat Robert Mugabe.

Liderul opozitiei, Miscarea pentru Schimbare Democratica, Morgan Tsvangirai, a anuntat duminca trecuta ca se retrage din cursa electorala.

Numele lui a ramas insa pe buletinele de vot intrucat autoritatile de la Harare au refuzat sa accepte decizia lui.

Robert Mugabe l-a invitat pe Morgan Tsvangirai sa participe la ceremonia lui de inaugurare, intr-un gest de "angajare" a liderului opozitiei in proces, potrivit Agentiei Reuters.

Reactia liderilor politici din Africa este apreciata drept cruciala apreciaza comentatorii politici.
Reactii internationale

Fostul arhiepiscop din Cape Town Desmond Tutu, a cerut comunitatii internationale sa intervina in Zimbabwe, prij forta daca este nevoie.

El a declarat ca el va sprijini desfasurarea unei forte a Natiunilor Unite in Zimbabwe.
Presedintele SUA, George Bush, a declart ca a cerut oficialilor americani sa propuna noi sanctiuni impotriva Zimbabwe.

El a mai spus ca Statele Unite vor insista in favoarea unei actiuni de aploare a Natiunilor Unite in Zimbabwe.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.