Aleksei Martinov, secretarul executiv al comunitatii "Pentru democratie si drepturile popoarelor" create de cele trei republici separatiste, sustine, citat de agentia Regnum, si preluat de Rompres, ca in conditiile in care in regiune exista un deficit de energie electrica, un asemenea proiect ar putea fi sprijinit atat de autoritatile de la Chisinau, cat si cele de la Kiev.

Martinov mai sustine ca tehnologiile actuale de construire a unui asemenea obiectiv permit asigurarea unui grad sporit de securitate. El nu indica insa cine ar putea finanta un asemenea mega-proiect in conditiile in care doar constructia unui reactor nuclear ajunge la o valoare de cel putin 2 miliarde de dolari. Insa faptul ca acesta avanseaza o asemenea propunere denota ca anumite structuri comerciale si politice din Rusia, cu interese economice in regiunea transnistreana, examineaza posibilitatea realizarii unui asemenea proiect, comenteaza ziarul economic Eco de la Chisinau.

Un specialist in energetica din Republica Moldova a calificat aceste intentii ca fiind niste aberatii. "Nu cunosc pe cineva din Rusia care sa fie gata sa aloce asemenea sume pentru un proiect ce necesita sume enorme, ce vor putea fi recuperate peste 15-20 de ani. Rusii, ei insisi, cauta sa imprumute bani de pe piata mondiala pentru a construi noi instalatii de generare a energiei la ei in tara", a afirmat expertul moldovean pentru Eco.