Dupa ce SUA au proiectat un gard de 3.000 km pentru a-i opri pe imigrantii mexicani, pretul-record al petrolului ii face pe americani sa invadeze Mexicul pentru a-si umple rezervoarele.

Pretul de doua ori mai mic al carburantilor ii face pe mii de soferi americani din statul Texas sa treaca zilnic frontiera cu Mexicul pentru a-si face plinul, economisind astfel lunar sume care depasesc 10.000 de dolari, relateaza „International Herald Tribune“. Naveta americanilor incepe de la ora sase dimineata si continua neintrerupt pana la miezul noptii, patronii benzinariilor mexicane estimand ca 30% din clientela lor este formata din americani.

„Nu ma simt bine aici, dar de partea cealalta a frontierei nu mi-as permite sa-mi fac plinul“, spune unul dintre noii „turisti ai benzinei“. Pretul motorinei a ajuns in Texas la aproape 1,25 dolari litrul, in timp ce la benzinariile mexicane un litru costa doar 58 de centi, iar americanii sunt dispusi sa parcurga zilnic in jur de 70 de kilometri pentru a-si umple rezervoarele.

Cei mai avantajati sunt proprietarii de camioane, unul dintre acestia declarand ca a facut economii de aproape 12.000 de dolari alimentand in Mexic, insa se tem sa nu fie acuzati de evaziune fiscala. Socul cresterii preturilor este foarte mare, deoarece in 2007 un litru de benzina costa in SUA 50 de centi, in 2003 44 de centi, iar in 1990 doar 30 de centi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.