Pe 28 iulie, Biroul Federal de Investigatii va implini un secol, un secol de istorie si de dorinta nemarturisita de a ascunde cateva mici neimpliniri in spatele unei cortine de succese.

FBI a decis sa sarbatoreasca evenimentul facand un bilant al celor mai celebre 100 de cazuri de crime cu care s-a confruntat in istoria sa destul de indelungata, noteaza publicatia italiana Il Giornale, monitorizata de Rompres.

Pana la ziua aniversarii, agentia americana trece in revista o serie de cazuri celebre cu care s-a confruntat, incepand cu vanarea cuplului Bonnie & Clyde si pana la un alt cuplu (mai putin celebru in Italia) de jefuitori de banci: Albert Nussbaum si Bobby Wilcoxson, faimosi in SUA pentru pasiunea lor pentru bani si meticulozitatea cu care isi pregateau loviturile.

Un caz foarte discutat a fost rapirea copilului Lindbergh, fiul primului aviator care a traversat Atlanticul, sechestrat la sfarsitul anilor Douazeci; apoi razboiul impotriva terorii islamice personificat de vanarea precursorului evenimentelor de la 11 septembrie, respectiv Ramzi Yousef, cel care a conceput atentatul de la World Trade Center din februarie 1993; de asemenea, cazul Unabomber si uciderea activistilor pentru drepturile omului devenit celebru gratie filmului "Mississippi Burning".

Nasterea FBI a fost consecinta directa a unei legi, aprobata in 1907 in baza careia functionarilor serviciilor secrete li se interzicea sa efectueze investigatii criminale, separand activitatea celei ce avea sa devina mai tarziu CIA, de agentia insarcinata sa investigheze pe teritoriul SUA.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.