Senatul italian a aprobat decretul de siguranta propus de Guvern, care include si un amendament ce prevede suspendarea timp de un an a unor procese, printre care unul pentru coruptie in care este vizat premierul Silvio Berlusconi, relateaza agentia de presa APCOM in pagina sa electronica, potrivit NewsIn.

Decretul pentru siguranta a fost adoptat cu 166 de voturi pentru (reprezentantii partidelor din coalitia de guvernare de la guvernare - Poporul Libertatii al premierului Berlusconi, Miscarea pentru Autonomie si Liga Nordului) si 123 impotriva (Partidul Democrat, principala miscare de opozitie, Italia Valorilor a fostului judecatorului Antonio Di Pietro si Uniunea Crestin-Democratilor si Democratilor de Centru). Decretul urmeaza sa fie supus votului deputatilor, inainte de a putea intra in vigoare.

Opozitia critica doua norme din acest decret, pentru ca sunt "gresite, periculoase, incalca legea fundamentala si normele comunitare", potrivit unui comunicat al Partidului Democrat (PD), de stanga, care se refera pe de o parte la considerarea imigratiei ilegale drept "circumstanta agravanta" in cazul comiterii unor infractiuni si la proiectul care prevede suspendarea proceselor care nu sunt considerate foarte grave.

Guvernul Berlusconi a propus, la sase saptamani dupa ce a fost investit, un amendament la decretul de siguranta care prevede suspendarea pentru un an a anumitor procese, printre care si al sau.

Textul, botezat de opozitie "Salvati premierul", vizeaza sa acordate prioritate proceselor intentate pentru fapte mai recente si considerate mai grave, in care pedeapsa riscata este de mai mult de 10 ani de detentie. Toate celelalte procese, vizand fapte comise pana in 30 iunie 2002 vor fi suspendate timp de un an. Masura se aplica si in cazul unui proces de coruptie in care sunt judecati la Milano Silvio Berlusconi si fostul sau avocat britanic David Mills. Berlusconi este acuzat ca i-a oferit 600.000 de dolari mita lui Mills, pentru a depune marturie falsa in favoarea sa in justitia italiana, in doua procese din anii '90.

Guvernul ar putea, insa, sa faca un pas inapoi si sa renunte la amendamentul "Salvati premierul", in schimbul unei alte prevederi care acorda imunitate penala presedintelui tarii, premierului si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si care urmeaza sa fie discutata si aprobata in cursul sedintei de Guvern de vineri, anunta cotidianul Il Sole 24 Ore in editia sa electronica.

Guvernul Berlusconi a adoptat in 21 mai un pachet de masuri, care include un proiect de lege, un decret de lege si un set de norme actualizate, vizand siguranta cetatenilor, respectandu-si astfel promisiunile facute in recenta campanie electorala. Cea mai controversata masura este transformarea imigratiei ilegale in infractiune pasibila cu pana la patru ani inchisoare.

Marti, comisiile competente din Senat au inceput si examinarea proiectului de lege pentru siguranta, transmite APCOM. Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, si-a exprimat speranta ca proiectul va fi aprobat repede, pentru ca intregul pachet pentru siguranta sa intre in vigoare inainte de vacanta parlamentara din vara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.