Astfel, moscheea a fost daramata, sub pretextul ca a fost renovata ilegal si ca desfasoara activitati religioase ilegale, conform presedintelui Congresului Mondial al Uigurilor, Dilxsat Raxsit. Politica guvernului de la Beijing a fost una de a arata lumii ca in ciuda faptului ca uigurii s-au revoltat de multe ori, sustin totusi desfasurarea Jocurilor Olimpice in aceasta tara, in august.

Totusi, este larg cunoscut faptul ca exista o mare nemultumire in randul acestei minoritati de neam turcic fata de faptul ca au prea putin acces la beneficii economice si putine drepturi politice si culturale in aceasta tara. Guvernul chinez chiar acuza unele grupuri teroriste uigure ca au legaturi cu gruparea al-Qaeda a lui Osama bin Laden si ca ar vrea sa separe regiunea uigura de China.

Saptamana trecuta, atunci cand flacara olimpica a trecut prin aceasta regiune, masurile de securitate au fost pur si simplu draconice, de teama unor atentate. Atunci, au fost puse interdictii cel putin hilare, cum ar fi faptul ca nu li s-a permis oamenilor sa se catere in copaci sau sa stea pe podurile pe sub care urma sa treaca flacara.