Comisia Europeana asteapta o cerere formala din partea statelor membre pentru a examina o procedura de urgenta ce ar permite accelerarea recurgerii la clauze de salvgardare fata de cresterea brutala a exporturilor de textile chinezesti spre UE, declara ieri dimineata un purtator de cuvant la Bruxelles. Duminica seara, la Luxemburg, in cadrul unei reuniuni informale a ministrilor comertului din UE, 13 din cele 25 de state membre, in frunte cu Franta, Italia si Portugalia, i-au cerut comisarului sa se grabeasca in vederea declansarii procedurii. Bruxelles-ul a precizat ieri ca cererea trebuie sa se bazeze pe "un dosar argumentat".

Procedura de urgenta ar consta in trecerea rapida la faza consultarilor formale cu Beijingul, sub egida OMC, ceea ce ar avea drept consecinta aplicarea imediata asupra exporturilor chinezesti in UE a plafonarii prevazute intr-o clauza speciala la acordurile de aderare a Chinei la OMC. Abia in momentul deciziei de punere in functiune a clauzelor de salvgardare, dupa 90 de zile de consultari formale cu China, vor fi chemati ministrii europeni sa se pronunte, cu majoritate calificata.

Dar ministrul francez al industriei, Patrick Devedjian, afirma ieri ca UE ar putea lua masuri de salvgardare fata de boomul importurilor chinezesti de textile "in 15 zile". Afirmatie sustinuta de o sursa diplomatica apropiata de dosar, care sublinia ca liniile directoare publicate la 6 aprilie lasa "o foarte larga marja de manevra Comisiei" si "totul este o chestiune de vointa politica". Cele 13 state europene producatoare de textile s-au revoltat duminica fata de atitudinea "prea concilianta" a Bruxelles-ului fata de cresterea importurilor de textile din China.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.