Dupa aproape trei decenii de ocupatie, Siria marcheaza astazi oficial retragerea trupelor sale din Liban, in acest sens fiind prevazuta o ceremonie la care va participa un numar redus de militari sirieni, dat fiind ca majoritatea acestora au parasit pana duminica seara Libanul, au anuntat autoritatile de la Damasc, citate de AFP.

"Fortele siriene au incheiat a sasea si ultima etapa a retragerii din Liban, conform acordului de la Taef si a calendarului stabilit de comisia militara siriano-libaneza", a informat si agentia oficiala Ani, atragand astfel atentia asupra faptului ca prezenta siriana a luat sfarsit cu aproximativ patru zile inainte de termenul indicat de Natiunile Unite si in conditiile in care in cursul zilei de astazi este asteptat raportul secretarului general ONU, Kofi Annan, privind respectarea de catre Siria a rezolutiei care obligase la retragerea trupelor acestei tari.

Printre ultimele baze militare predate armatei libaneze se afla si baza aeriana de la Rayak, din Valea Bekaa, ocupata de trupele siriene din anul 1976, unde de altfel este prevazuta sa aiba loc ceremonia militara. Ca absolut ultim reprezentant al fortelor de ocupatie siriene, seful serviciilor secrete ale acestei tari in Liban, Rustum Ghazaleh, urmeaza sa marcheze astazi, prin plecarea sa, incheierea totala a retragerii. De altfel, directorul securitatii generale libaneze, Jamil Al-Sayyed, si-a anuntat demisia in contextul in care generalul libanez era considerat una din persoanele de incredere ale conducerii siriene.

Siria si-a trimis trupele in Liban in anul 1976, sporindu-si prezenta militara la sfarsitul razboiului civil, in 1990. In toti acesti ani, regimul de la Damasc si-a consolidat influenta cu ajutorul serviciilor de securitate care controlau viata politica si economica din Liban. De la asasinarea fostului premier libanez, Rafik Hariri, la 14 februarie, atribuita regimului libanez prosirian si autoritatilor de la Damasc, manifestatiile din capitala Beirut contra fortelor de ocupatie, precum si presiunile internationale in vederea retragerii siriene au sporit necontenit.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.