China scumpeste, incepand de azi, petrolul, combustibilii si electricitatea, a anuntat joi agentia oficiala China Noua, citand o inalta instanta economica chineza, transmite AFP, potrivit NewsIn.

Pretul petrolului si combustibilului va atinge 1.000 de yuani (145 de dolari) tona, in timp ce kerosenul, folosit pentru avioane, va ajunge la 1.500 de yuani tona, a anuntat Comisia pentru dezvoltare nationala si reforma, relateaza China Noua.

Si pretul mediu al kilowattului de electricitate va creste cu 2,5% incepand din 1 iulie, dar aceasta reevaluare nu va afecta nici populatia, nici sectorul agricol sau productia de ingrasaminte, a dat asigurari comisia.

Guvernul chinez, care a transformat lupta impotriva inflatiei in prioritatea sa economica, a stabilit un control strict asupra pretului energiei, de teama ca acesta ar putea duce la un nivel record al inflatiei, aflata deja la cea mai ridicata valoare din ultimii 12 ani.

Pe plan mondial, petrolul a depasit recent 130 de dolari barilul si chiar se apropie de pragul simbolic de 140 de dolari. Unii analisti considera ca acesta va ajunge la 200 de dolari in curand.

China este responsabila pentru o crestere cu 40% a consumului mondial de petrol, in urma dezvoltarii sale economice rapide.

Banca pentru investitii China International Capital Corporation (CICC) considera ca reforma sistemului de preturi la energie nu va fi numai in folosul Chinei, ci al intregii lumi. "Cursul mondial al petrolului depinde in mare parte de politica tarifara energetica chineza, deoarece China a generat o crestere cu aproximativ 40% a consumului mondial de petrol", potrivit unei note a CICC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.