Un cor de copii de etnie kurda, cetateni turci, vor fi judecati sub acuzatia de propaganda terorista de catre justitia de la Ankara.

Aceasta acuzatie a survenit dupa ce copiii, aflati intr-un turneu in Statele Unite, au cantat si un cantec intr-o varianta foarte veche a limbii kurde, care e totodata imnul organizatiei kurde PKK. Aceasta e o organizatie care vrea independenta regiunii predominant kurde din estul Turciei si e considerata terorista. De 20 de ani, armata turca lupta cu aceasta organizatie, in ultimele cateva luni atacand-o chiar si in regiunea kurda din nordul Libanului.

Membrii corului, cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, au declarat, insa, ca nu aveau nicio intentie de a promova in vreun fel aceasta organizatie si ca nu au amintit de ea deloc. Mai mult, ei au spus ca nici macar nu stiau ce inseamna versurile, varianta limbii kurde in care au cantat fiind una veche de cateva sute de ani, care nu se mai foloseste in prezent.

Unii dintre adolescenti vor fi judecati ca si adulti, cei care au varste intre 15 si 17 ani, iar cei cu varste intre 12 si 15, ca si copii si ei risca niste pedepse foarte mari, de 5 ani in inchisoare. Justitia turca e foarte dura cu orice ar semana cu sprijinirea separatistilor kurzi, din aceasta cauza Turcia fiind deseori acuzata de incalcarea drepturilor omului. Acest caz va afecta cu siguranta sansele Turciei de a adera la UE, mai ales daca tinerii vor fi si condamnati.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.