Autoritatile militare americane nu dau de urma a sute de componente pentru rachete nucleare, relateaza cotidianul Financial Times (FT) in editia sa electronica de joi, transmite AFP.
Aviatia americana nu gaseste aceste piese, trecute totusi in inventare sale, se arata intr-un raport al Pentagonului care ar evalua la peste 1.000 numarul componentelor disparute astfel, potrivit unor surse citate de FT.

Un oficial cu rang inalt afirma sub acoperirea anonimatului ca raportul "evidentiaza probleme de urmarire a inventarelor" componentelor nucleare, dar nu sugereaza ca aceste elemente lipsa s-ar putea afla in tari care nu au dreptul sa le detina.

Secretarul american al apararii Robert Gates a demis la inceputul lunii iunie doi responsabili - unul civil si celalalt militar - ai aviatiei americane, reprosandu-le doua erori grave in ceea ce priveste controlarea si gestionarea arsenalului nuclear al Statelor Unite.

Gates a declarat ca "un numar mare" de generali si colonei vor fi vizati de masuri disciplinare, in urma anchetei privind livrarea gresita de componente nucleare Taiwanului.

Incidentul a survenit, de asemenea, dupa transferarea accidentala a unor rachete de croaziera inarmate cu ogive nucleare de la o baza la alta, pe deasupra Statelor Unite. Pe parcursul zborului si escalelor, armele nu au fost pazite corespunzator.

Daryl Kimball, directorul Asociatiei pentru Controlul Armelor, de la Washington, a declarat pentru FT ca noile dezvaluiri "sunt foarte grave si in special foarte ingrijoratoare", pentru ca demonstreaza ca Pentagonul nu controleaza corect armele si materialele. "Acest lucru ridica o chestiune grava: unde ar putea fi aceste elemente pentru ogive nucleare a caror urma s-a pierdut?", se intreaba Kimballa, care nu ar fi "surprins daca incidentul vizand Taiwanul nu ar fi un caz izolat".

Un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate american a refuzat sa comenteze informatiile, potrivit FT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.