In cadrul intalnirii pe care a avut-o cu George W. Bush, la Casa Alba, premierul bulgar Serghei Stanisev a spus ca tara sa doreste sa se transforme intr-un centru energetic al Balcanilor, informeaza NewsIn.

Principala tema a discutiilor dintre premierul bulgar si presedintele american a fost energia si necesitatea asigurarii unor resurse energetice suplimentare. George Bush a subliniat ca sustine energia nucleara, pe care a numit-o "curata si regenerabila" si care, in opinia sa, va oferi independenta. Prim-ministrul bulgar a precizat ca Bulgaria intentioneaza sa se transforme in centrul energetic al Balcanilor.

Dupa ce aderarea la UE a obligat Bulgaria sa-si inchida centrala nucleara de la Kozlodui, Sofia intentioneaza sa-si construiasca o centrala nucleara la Belene, la 150 de km de Bucuresti si a semnat in acest sens un acord energetic cu Rusia in timpul vizitei efectuate in ianuarie de fostul presedinte rus Vladimir Putin. Contractul are valoare totala de patru miliarde de euro si este prima realizare a grupului rus Atomstroiexport intr-o tara a Uniunii Europene.

Cu aceasta noua centrala, Bulgaria spera sa isi recapete pozitia de mare exportator de energie, pierduta dupa inchiderea partiala, la sfarsitul anului 2006, a centralei de la Kozlodui la cererea UE, din motive de securitate.

De altfel, mai multe contracte importante in domeniul energiei au fost semnate in timpul vizitei
presedintelui Vladimir Putin in Bulgaria, tara care vrea sa profite de pozitia sa strategica in Balcani, dar care este criticata ca ar putea deveni un "cal troian" al Rusiei in regiune.

Bulgaria si Rusia au mai semnat un acord in valoare de 1,4 euro pentru participarea Bulgariei la proiectul South Stream, o decizie neasteptata care a contrariat opozitia bulgara, in conditiile in care Bulgaria face parte si din consortiul care construieste conducta rivala, Nabucco, sustinuta de UE si de SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.