Dupa ce s-a intalnit cu o echipa de consilieri pe politica externa, Obama a criticat eforturile rivalului sau republican, John McCain, de a-l prezenta drept slab in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului. Aliatii lui McCain, ca Rudy Giuliani, primar al New York in momentul atacurilor din 11 septembrie, il acuza pe Obama de "mentalitate de 10 septembrie", ce se concentreaza pe partea legala din razboiul impotriva terorismului. Insa Obama a facut o legatura intre abordarea lui McCain in ceea ce priveste securitate nationala si cea a lui George W. Bush, numind-o "dezastruoasa" si dand exemplu in acest sens faptul ca ben Laden nu a fost capturat.

"Datele arata ca Bush si McCain au fost slabi in razboiul impotriva terorismului. Abordarea lor a esuat, din cauza politicilor lor cu totii suntem in nesiguranta", a subliniat el. Intrebat cum ar proceda daca ben Laden ar fi capturat in timpul eventualei sale presedintii, Obama a spus ca "poate nu vom reusi sa il capturam in viata". "Nu are sens sa fac speculatii legate de cea mai buna abordare", a spus Obama. "Cred insa ca important ar fi sa ne purtam cu el intr-un mod care sa faca lumea sa inteleaga actele criminale pe care le-a comis si sa nu il transforme intr-un martir", a explicat Obama.
"De asemenea, important este sa ne asiguram ca administratia SUA respecta conventiile de baza, care ne-ar face mai puternici in lupta ampla impotriva terorismului".

Obama a vorbit despre procesele de la Nuremberg, de dupa al Doilea Razboi Mondial, ca despre un exemplu al modului in care justitia poate fi bine administrata.
Candidatul democrat a facut declaratiile dupa o intalnire cu o echipa ce include fosti responsabili din administratia Clinton, printre care fostul secretar de stat Madeleine Albright.

Un interviu acordat luni de democratul Obama a pus paie pe foc. Potrivit AFP, el a spus ca toata confuzia juridica privitoare la Guantanamo "a distrus credibilitatea SUA atunci cand este vorba despre statul de drept din intreaga lume si a dat un elan recrutarii de teroristi". "Ceea ce stim este ca la atentatele precedente, de exemplu la primul atentat impotriva World Trade Center, din 1993, i-am putut aresta pe responsabili, i-am judecat, acum sunt in inchisori americane, de unde nu mai pot face rau", a adaugat Obama.

Echipa republicanului McCain a reactionat rapid, acuzindu-l pe Obama ca are o mentalitate "de 10 septembrie", adica gandeste ca si cum atentatele din 11 septembrie 2001 nu au avut loc, refuzand o procedura exceptionala pentru presupusii teroristi. "Isi bazeaza deciziile pe un rationament prost, al slabiciunii, pe neintelegerea naturii adversarilor nostri si a pericolului pe care il reprezinta", a spus Randy Scheunemann, principalul consilier pentru politica externa al lui McCain.

"Daca ar primi faimosul telefon rosu la 3 dimineata, reactia sa ar fi sa-i cheme pe juristii de la Departamentul Justitiei", a adaugat el, aluzie la un clip electoral al lui Hillary Clinton.

Obama si consilierii sai au ripostat. Aceste critici "tin de acelasi gen care ne-a ajutat sa fabricam diversiunea reprezentata de razboiul din Irak intr-un moment in care i-am fi putut incolti pe cei care intr-adevar au comis 11 septembrie", a spus Obama. Controversa intervine dupa decizia Curtii Supreme, care le-a recunoscut prizonierilor de la Guantanamo dreptul de a sesiza justitia civila. McCain si aliatii sai au denuntat decizia, salutata insa de democrati.

Tabara Obama a spus ca atacurile care o vizeaza tin de tipul de campanie tipic pentru Bush si republicani. "Ei incearca sa-l prezinte pe celalalt ca fiind slab in privinta problemei terorismului, deformeaza total bilantul acestui partid si al candidatilor sai si fac acest lucru pentru a-i diviza pe americani si a le inspira teama", a acuzat Richard Clarke, fost responsabil antiterorism al Casei Albe.
Scheunemann a avertizat ca se astepta sa i se reproseze o "politica a fricii". Insa fostul director CA James Woosley, consilierul lui McCain, a mentinut acuzatiile, pe un ton dramatic: "Nu o spun cu usurinta. Abordarea lui Obama fata de terorism este foarte periculoasa si foarte naiva"