Ministrul lituanian al apararii, Juozas Olekas, a lasat usa deschisa in ceea ce priveste instalarea elementelor scutului antiracheta american in Lituania, asigurand insa ca tara sa nu este in negocieri cu SUA pe acest proiect, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Lituania va examina posibilitatea participarii la scut, daca va primi o oferta. Vom analiza avantajele si inconvenientele", a spus el.

Anterior, ministrul negase informatiile difuzate de Ministerul de Externe polonez cu privire la negocieri in curs intre Washington si Vilnius. "Nu suntem in negocieri cu Statele Unite cu privire la posibilitatea amplasarii elementelor scutului american antiracheta. Nu exista negocieri pe aceasta tema", a declarat Juozas Olekas.

Ministrul lituanian de externe a facut o declaratie similara. "Consideram acest proiect ca fiind foarte important pentru consolidarea securitatii. Summitul NATO de la Bucuresti a aprobat acest proiect si speram ca va fi realizat", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Violeta Gaizauskaite. "Insa nu suntem in negocieri cu Statele Unite pe aceasta tema", a spus ea.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey, a declarat ca John Rood, un expert al Departamentului de Stat pentru controlul armelor, s-a aflat in Lituania in urma cu doua saptamani pentru a discuta cu reponsabilii locali despre stadiul negocierilor cu Polonia. Intrebat daca Lituania este considerat un loc alternativ pentru desfasurarea a zece interceptoare de racheta americane, Casey a spus: "Cred ca ar fi un subiect dincolo de conversatiile pe care le-am avut cu guvernul din Lituania".

"Important este ca noi continuam discutiile cu polonezii si suntem de parere ca ne aflam aproape de un acord. Credem ca se va ajunge acolo si deci nu cred ca ar fi necesar sa avem un loc alternativ", a adaugat el.

Potrivit purtatorului de cuvant, Rood a avut "o discutie generala pe tema proiectului scutului si pe tema intentiilor noastre, iar stadiul negocierilor cu Polonia a fost unul dintre sbiectele abordate". In calitate de vecin al Poloniei, Lituania "este ingrijorata de amenintarile potentiale din aceasta regiune", a subliniat el. "Insa ar fi fals sa spunem ca am inceput discutii, negocieri sau orice alte contacte cu Lituania pe tema unui loc alternativ", a asigurat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.