Bancile iraniene nu isi retrag fondurile din Europa, conform unui oficial bancar, care contrazice informatiile conform carora Teheranul isi retrage activele din cauza temerilor legate de posibile sanctiuni fata de programul nuclear pe care il dezvolta, arata Reuters.
“O asemenea problema nu a fost discutata”, a spus, marti, directorul executiv al bancii iraniene de stat Bank Mellat, Ali Divandari, citate de Mehr News Agency.
“Bancile iraniene nu au nici o problema cu cele europene si nu exista motive pentru un transfer al activelor”, a spus Divandari, citat de Iran News.

Un saptamanal iranian a aratat anterior ca Iranul a retras 75 de miliarde de dolari din Europa, pentru a preveni o inghetare a activelor, ca parte a unor sanctiuni aplicate programului nuclear iranian.
Puterile occidentale avertizeaza Iranul cu pedepse daca va continua sa dezvolte programul nuclear, dar republica islamica, bogata in petrol, nu da semne ca doreste sa renunte la program.
O parte din activele Iranului in Europa au fost schimbate in aur si actiuni iar o alta parte a fost transferata in banci asiatice, a spus anterior un oficial iranian din cadrul ministerului de externe, citat de saptamanalul Shahrvand-e Emrouz.

Iranul a refuzat din nou sa suspende activitatile de imbogatire a uraniului, in ciuda ofertei facute de sase puteri modiale pentru dezvoltarea unui program nuclear civil. Conditia impusa a fost renuntarea la activitatile curente din domeniul nuclear, suspectate de Statele Unite si de alte tari ca sunt indreptate catre fabricarea de arme nucleare.

Oferta, facuta de Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Germania si Franta, este o versiune revizuita a unei oferte respinse de Iran acum doi ani.

Iranul inregistreaza castiguri foarte mari datorita pretului ridicat al petrolului si a anuntat, in aprilie, ca rezervele de valuta depasesc 80 de miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.