Statul olandez este dat in judecata de victimele masacrului de la Srebrenita, eveniment de care Olanda se serveste pentru a bloca drumul Serbiei spre UE.

Doi supravietuitori ai masacrului de la Srebrenita, din 1995, comis de sarbii bosniaci asupra musulmanilor, au dat in judecata Olanda, reclamand ca trupele olandeze din cadrul ONU ce aveau misiunea de a proteja enclava musulmana Srebrenita nu si-au indeplinit obligatia. Masacrul de la Srebrenita, in urma caruia au fost ucisi 8.000 de musulmani bosniaci, este considerat cel mai mare din istoria Europei de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

„Familia mea a fost expulzata din baza militara olandeza si predata sarbilor... de catre militarii olandezi. Doresc sa se faca dreptate“, a declarat Hasan Nuhanovici, unul dintre reclamanti, care la data masacrului era traducator pentru soldatii olandezi si a carui familie a fost obligata sa paraseasca zona securizata de fortele ONU, intrucat comandantii olandezi sustineau ca aceasta este supraaglomerata.

„Militarii olandezi stiau ca persoanele care paraseau perimetrul bazei sunt in pericol. Dar nu le pasa. Doreau sa se retraga cat mai repede si nu puteau sa faca asta decat dupa ce toti refugiatii plecau din baza“, a acuzat Nuhanovici, citat de Reuters.

Srebrenita a devenit, in 1993, o enclava musulmana sub protectia trupelor ONU. Insa la 11 iulie 1995, cei 400 de militari olandezi, echipati doar cu arme usoare, au fost incercuiti de peste 15.000 de sarbi bosniaci. Cu toate ca ONU putea oferi sprijin aerian pentru a lovi trupele sarbe, comandantii olandezi s-au opus acestei masuri deoarece s-au temut ca in bombardamente ar putea fi ucisi si militari olandezi.

Ramasi fara aparare, mii de musulmani au fost executati de sarbi chiar in apropierea posturilor olandeze, parintii au fost fortati sa asiste la executia propriilor copii, iar multi s-au sinucis pentru a scapa de mutilare. „Dorim dreptate. Nu poti spune cuiva ca tatal sau a murit din cauza unor erori de comunicare“, a declarat fiica unei victime a masacrului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.