Dupa ce cabinetul de la Sofia a asteptat cu emotie ca parlamentul european sa dea unda verde semnarii Tratatului de aderare la UE, socialistii bulgari au venit cu o noua idee, solicitand amanarea gestului istoric. Desi risca sa atraga nemultumirea Bruxellesului, initiativa formatiunii de stanga este menita sa evite inchiderea pana in 2007 a unitatilor trei si patru ale centralei nucleare de la Kozlodui.

Liderii socialisti de la Sofia doresc ca parlamentul bulgar sa amane semnarea Tratatului de aderare la UE, astfel incat acesta sa poata fi ratificat de legislativul alcatuit dupa alegerile din iunie, a anuntat agentia Focus English News. Unul dintre liderii de marca ai formatiunii de stanga, Roumen Ovcharov, sustine ca aceasta amanare ar fi ultima sansa de a impiedica inchiderea celor doua unitati ale centralei de la Kozlodui. Ideea socialistilor, aflati in opozitie, a fost intampinata cu mari rezerve de cabinetului premierului Simeon Saxe Coburg-Gotha.

Ministrul de externe, Solomon Passy, a avertizat ca o tergiversare ar putea fi fatala, iar ministrul energiei, Miroslav Sevlievski, i-a acuzat pe socialisti (care sunt, de altfel, marii favoriti ai alegerilor din iunie) ca incearca sa se foloseasca de centrala de la Kozlodui pentru a-si atinge propriile interese politice. Insusi presedintele Gheorghi Parvanov a atras atentia asupra faptului ca o amanare nu trebuie acceptata sub nici o forma. Pe de alta parte, in cadrul unui referendum civic organizat in cursul saptamani trecute, peste 500.000 de bulgari s-au pronuntat pentru organizarea unei consultari populare in ce priveste viitorul centralei de la Kozlodui


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.