Europenii cei mai convinsi incearca sa relanseze proiectul alegerii unui presedinte al UE prin vot universal, dupa respingerea tratatului UE de catre irlandezi, respingere ce a relevat frustrarile cetatenilor cu privire la proiectul european, perceput ca fiind rupt de problemele lor, informeaza NewsIn.

"Sper ca intr-o zi sa ne alegem direct, in cadrul alegerilor europene, presedintele Consiliului European, viitorul lider al Europei", a declarat ministrul german de interne, Wolfgang Schauble. "Oamenii nu prefera anumite aspecte ale politicii de la Bruxelles, pentru ca nu este suficient de transparenta", a adaugat el.

Pentu moment, dezbaterea este pur teoretica. Functia de presedinte al UE, care ar inlocui sistemul actual de rotatie la conducerea Uniunii, este prevazuta in Tratatul de la Lisabona, respins in referendumul din Irlanda.
Federalistii europeni vor totusi sa creada ca vor mai avea o a doua sansa, daca toate celelalte tari ratifica acest document, visand la un nou elan democratic.

Potrivit tratatului, alegerea unui presedinte tine de sefii de state si de guverne, ceea ce ar deschide calea luptelor de culise. In randul tarilor mici exista suspiciunea ca marile state ar decide intre ele.

Eurodeputatul Verzilor, Daniel Cohn Bendit, propune cuplarea viitoarelor alegeri europene din iunie 2009 cu un vot consultativ care sa le permita europenilor sa isi desemneze un presedinte din randul candidatilor prezentati, de exemplu, de partidele europene. "Astfel se formeaza un spatiu public european, in loc de a avea 27 de medii publice nationale", a declarat Daniel Cohn Bendit, precizand ca "punem Europa in mainile cetatenilor".

Pentru Jean-Dominique Giuliani, presedintele Federatiei Schunman, un centru de studii francez asupra chestiunilor europene, respingerea de catre irlandezi a tratatului arata ca de acum "trebuie sa se dea cuvantul poporului". " Va fi suficienta fie personalizarea si europenizarea alegerilor europene prin anuntarea alegerii unui lider care ar fi in fruntea listelor nationale aliate si care ar conduce Comisia europeana in caz de victorie, fie sa se profite de acest scrutin pentru a cere fiecarui european sa isi exprime preferinta pentru un presedinte al Consiliului european", a adaugat el.

Aceste proiecte nu sunt totusi pe gustul euroscepticilor, pentru care respingerea tratatului inseamna ca Europa este mai putin necesara, nu mai mult. "Singurele persoane carora le-am cerut opinia despre tratat au respins acest document", a spus Nigel Farage, liderul Partidului pentru independenta Marii Britanii (UKIP).

Chiar si in tabara proeuropeana ideea nu a intrunit unanimitate. In cadrul Parlamentului European multi politicieni n-au vazut niciodata cu ochi buni formarea unei functii de presedinte al Consiliului European, perceput ca fiind omul marilor state, susceptibil sa-l puna in umbra pe presedintele Comisiei Europene, care ar trebui sa reprezinte interesul general al Europei.

"Alegerile directe ar aduce un element democratic si ar mari transparenta UE, insa nu trebuie sa ne grabim cu scenariile seducatoare pentru marele public, dar care nu ar aduce un mai mare avantaj" Europei, a declarat Graham Watson, liderul liberalilor din Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.