Sute de militari afgani si ai NATO pregatesc astazi un asalt in fata a circa 500 talibani regrupati in doua localitati din sudul Afganistanului, la putin timp de la evadarea in masa de la inchisoarea din Kandahar, a informat o sursa militara, relateaza NewsIn.

Sute de militari afgani au fost desfasurati in regiune pentru a o curata de insurgenti", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Moghammad Zahir Azimi. "Mai mult de 500 de talibani s-au regrupat in doua localitati din districtul Arghandab, la nord de Kandahar", a spus anterior seful politiei provinciei, Sayed Agha Saqeb.

Autoritatile afgane nu erau in masura sa precizeze daca evadati de la inchisoarea din Kandahar, eliberati vineri seara de un comando taliban, fac parte din grupul reperat.

Fortele NATO au distribuit manifeste si au lansat apeluri la radio pentru a le cere localnicilor sa evacueze zona inainte de inceperea luptei. Zeci de familii au parasit deja zona, iar fortele afgane si cele ale NATO au instalat numeroase puncte de control, verificand persoanele si vehiculele, in zona celor doua localitati.

"I-am incercuit pe rebeli, care s-au inchis in doua sau trei localitati, de unde nu pot iesi. Inca nu s-au produs ciocniri", a spus generalul Aminullah Payali.

NATO si armata afgana au anuntat luni ca au trimis intariri in Kandahar, pentru a face fata oricarei amenintari potentiale.

Un comando de talibani a eliberat vineri seara sute de detinuti in sudul Afganistanului, intr-un atac indraznet cu o masina-capcana la inchisoarea din Kandahar, in cursul caruia cel putin 15 gardieni au murit.

"Erau aproape 1.000 de detinuti, majoritatea au fugit", a spus ministrul adjunct al justitiei, Mohammad Qasim Hashimzai. "Fortele afgane au lansat o ampla operatiune de cautare", a explicat el.

In Kandahar, numeroase patrule au fost desfasurate si verifica sistematic vehiculele. Potrivit unui responsabil, mai mult de 600 detinuiti au evadat. Alti responsabili au raportat ca in momentul atacului circa 400 de talibani erau inchisi alaturi de sute de detinuti de drept comun. Atacul a fost revendicat de talibani.

"Am lansat mai intai doua vehicule pline cu explozibili, printre care un camion-cisterna", a spus un purtator de cuvant al talibanilor, Yusuf Ahmadi. "Apoi, mujahedinii nostri, care pilotau motociclete, au intrat in inchisoare si au ucis gardienii. Am reusit sa eliberam toti prizonierii, printre care si fratii nostri talibani", a asigurat el.

In inchisoarea din Kandahar a avut loc in mai o greva a foamei, declansata de 400 de presupusi talibani. Ei spuneau ca nu au beneficiat de un proces echitabil si ca sunt torturati, dar au renuntat la actiune dupa ce au primit asigurari ca parlamentarii vor tine seama de revendicarile lor. Potrivit unui parlamentar, circa 50 de detinuti si-au cusut buzele, in semn de protest.
Talibanii revendica de la inceputul anului operatiuni tot mai spectaculoase, ca atentatul care a vizat la 14 ianuarie hotelul Serena, cel mai luxos din Kabul, sau tentativa de asasinare a presedintelui Karzai, la 27 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.