Primele sperante serioase pentru o pace intre Israel si Siria par sa apara, dupa aproximativ 8 ani de cand cele doua state au incercat sa ajunga la un acord, urmare a negocierilor indirecte dintre ele.
Surse politice spun ca insusi liderii celor doua state, Bashar al Assad din Siria si premierul Ehud Olmert al Israelului, s-ar putea intalni la o conferinta internationala fara precedent. Negocierile dintre cele doua state se poarta intr-o maniera foarte interesanta - cele doua delegatii nu se intalnesc sa vorbeasca una cu cealalta, ci se folosesc de intermediari, adica de diplomati din Turcia.

Procesul e unul greoi, cu turcii facand adevarate curse intre camerele in care se gasesc delegatiile. Exista si un motiv serios pentru acest tip de negociere realmente "pe nevazute" - cele doua state se gasesc, din punct de vedere juridic, in razboi, dupa ce au luptat una impotriva celeilalte in 1967. Exista motive pentru care pacea va fi foarte greu de obtinut - Siria vrea Inaltimile Golan, ocupate in acel an, dar Israelul vrea sa pastreze o parte din acel teritoriu pentru a-si securiza rezervele de apa. De asemenea, Israelul vrea ca Siria sa nu mai sustina organizatia terorista anti-israeliana Hezbollah, ceea ce va fi destul de greu de obtinut. Ceea ce e incurajator e faptul ca ambii lideri, slabiti pe plan intern, ar putea vedea in realizarea pacii o mare oportunitate, care le-ar intari pozitiile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.