Human Rights Watch a cerut numirea unui procuror independent care sa ancheteze posibila responsabilitate a secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld, si a fostului director CIA George Tenet in scandalul abuzurilor asupra detinutilor irakieni de la Abu Ghraib, relateaza AFP.
La un an dupa scandalul provocat de fotografiile care infatisau detinuti irakieni supusi abuzurilor de catre militari americani la inchisoarea Abu Ghraib, zece anchete au avut ca rezultat urmariri penale impotriva unor simpli soldati, a reamintit Human Rights Watch intr-un raport publicat sambata. Raportul atrage insa atentia ca initiatorii politicii care a permis comiterea abuzurilor raman nepedepsiti.

Cererea HRW a fost prezentata dupa ce Pentagonul a publicat, vineri, rezultatele unei noi anchete referitoare la abuzuri, in urma careia au fost exonerati patru membri ai conducerii armatei americane. In afara de Rumsfeld, raportul face referire la Tenet, la generalul Ricardo Sanchez, comandantul fortelor americane din Irak in perioada iunie 2003-iulie 2004, si la generalul Geoffrey Miller, fost responsabil al inchisorii Guantanamo.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.