Primele referendumului din Irlanda privind tratatul de reforma a Uniunii Europene sugereaza ca documentul a fost respins. Peste 53% din votanti au spus NU, iar 46% au DA.

Cu toate acestea presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus ca tratatul nu este mort si a cerut statelor membre sa ratifice tratatul.

Votul negativ dat de Irlanda este o lovitura la adresa credibilitatii Uniunii Europene, mai ales ca tratatul de la Lisabona ar fi urmat sa inlocuiasca proiectul Constitutiei europene, respins acum trei ani de la Franta si Olanda.

Scopul tratatului era sa simplifice procesul de luare a deciziilor dupa extinderea Uniunii Europene inspre est, inclusiv prin reducerea cu o treime a numarului de comisari.

Acordul trebuia ratificat de toate cele 27 de state ale Uniunii Europene pana la sfarsitul anului dar numai Irlanda a decis sa il supuna votului prin referendum.

In consecinta, e foarte improbabil ca tratatul va intra in vigoare asa cum era programat la 1 ianuarie anul viitor.

E posibil chiar ca Uniunea Europeana sa fie nevoita sa renunte la el.

Presedintele Comisiei Europene a declarat ca nu a fost pus la punct un plan alternativ pentru cazul in care tratatul e respins de un stat membru si ca un vot de respingere va avea un efect negativ asupra Uniunii Europene.

E de asteptat insa ca liderii europeni sa-si reafirme sprijinul pentru tratat la reuniunea care va avea loc saptamana viitoare la Bruxelles.

Marea Britanie si Olanda au confirmat ca vor continua procesul de ratificare.

Si Franta, care va prelua presedintia rotativa a Uniunii Europene la 1 iulie, a cerut ca ratificarea sa continue.
18 dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene au ratificat deja tratatul.

Dar acest al treilea vot negativ la referendum dat planurilor de reforma afecteaza puternic imaginea Uniunii si va stirbi probabil increderea blocului comunitar in fata celorlalti jucatori de pe scena mondiala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.