Candidatura democratului Barack Obama la alegerile prezidentiale americane provoca mari sperante in strainatate si contribuie la ameliorarea imaginii Statelor Unite pe plan extern, potrivit unui sondaj publicat joi, care a fost realizat in 24 de tari, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Cred ca aceasta ameliorare a opiniei in legatura cu Statele Unite reflecta o posibila anticipare a schimbarii la Casa Alba", a explicat Andrew Kohut, presedintele Centrului de cercetare Pew, prezentand rezultatele acestui sondaj efectuat in perioada 17-21 aprilie.

"Majoritatea oamenilor considera ca viitorul presedinte va reprezenta o schimbare pozitiva in ceea ce priveste politica externa" a Statelor Unite, a adaugat el. Franta (68%) si Spania (67%) sunt tarile cele mai optimiste in acest sens, urmate de Nigeria (67%), Germania (64%) si de India (59%).

Sondajul arata si imaginea favorabila de care se bucura senatorul statului Illinois. Cu exceptia iordanienilor, respondentii spun ca au mai multa incredere in Barack Obama decat in contracandidatul sau republican, John McCain. Democratul obtine 84% din opinii favorabile in Franta, 72% in Spania si 58% in Brazilia.

Candidatura lui Obama "si interesul puternic pentru aceste alegeri par a fi atenuat din atitudinile negative fata de Statele Unite" in lume, dupa trei ani de degradare continua a imaginii tarii in lume, potrivit Centrului Pew.

In Franta, opinia favoraila fata de Statele Unite a castigat 3% intr-un an, ajungand la 42%. A ajuns de la 51% la 53% in Marea Britanie, a crescut cu 7% in Polonia (68%), cu 6% in Argentina (22%), cu 5% in Rusia (46%) si cu 12% in Coreea de Sud (70%).

In schimb, nivelul opiniei favorabile a scazut cu 1% in Spania (33%) si cu 9% in Mexic (47%), probabil din cauza construirii unui zid de frontiera intre cele doua state, potrivit Centrului Pew.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 24.000 de persoane si are o marja de eroare de 2-4%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.